JProg's Best of 2015 Releases

1 Steven Wilson Hand. Cannot. Erase.
Geen keuzes van: "kijk mij nu eens". Maar dat geldt voor de hele lijst. En dit is nu eenmaal beter dan de rest hoe goed die ook mag zijn. Dus een voorspelbare maar terechte nummer 1.
2
Nightwish
Endless Forms Most Beautiful
Er is een weldadige balans gevonden nu Floor Jansen officieel bandlid is geworden. Symfonische metal beter dan ooit.
3
Steve Hackett Wolflight
Meer van hetzelfde of een nieuw muzikaal hoofdstuk? Voor mij geen vraag, ik vind het laatste. Dit bevalt beter dan het oeverloos herkauwen van Genesis nummers.
4
Riverside Love, Fear and the Time Machine
vDe band heeft voor een rustiger en melodieuzere aanpak gekozen. Het resultaat is korte nummers die soepel en ontspannen klinken.
5
Bruce Soord Walking On a Flashlight Beam
Dit solo album is zonder twijfel opgebouwd met nummers die met zijn band niet direct passen. Een smakelijk muzikaal uitstapje zullen we maar denken.
6
Tim Bownes Stupid Things that Mean the World
Kort na "Abandoned Dancehall Dreams" is er een nieuw album. Geheel in de stijl die verwacht kan worden. Een veilige keuze voor de fans.
7 Gazpacho Night of the Demon
Een conceptalbum met als rode draad religie. Het blijft de typische Gazpacho-muziek waarbij vooral het afsluitende "Molok Rising" de oren doet spitsen.
8

David Gilmour

Rattle That Lock
Niet alleen als muziekalbum is het sterk en afwisselend, de meegeleverde blu-ray/dvd maken het een multimediaal gebeuren. Het verdiept de nummers op verrassende wijze.
9 Nad Sylvan Courting the Window
De typische stem van Sylvan zal niet iedereen aanspreken, maar de muziek is goede traditionele symfonische rock waarbij weleens een steekje valt.
10
Vanden Plas
Chronicles of the Immortals: part II
Telkens als ik ouder werk beluister vind ik het opmerkelijk goed. Het vervolg van een concept uitgespreid over twee albums is ook weer top prog-metal.
11
ELO
Alone in the Universe

De naam van Lynne is prominent op de hoes aanwezig, maar verder ademt het als een echt album van ELO.

12
Arena The Unquiet Sky
Er zit iets repeterends in hun muziek dat vaak voorkomt dat jaarlijsten gehaald worden. Nu dus wel. Altijd weer zangers die goed naar hun voorgangers hebben geluisterd.
13 Coheed & Cambria Sonic
Eindelijk geen concept album gedreven door de fantasieën van frontman Claudio Sanchez. Gewoon afgeronde songs die pakkend genoeg zijn om te blijven boeien.
14 Magic Pie King for a Day
Zeer afwisselend, lang uitgesponnen, maar altijd boeiend. Vooral de titelsongs van bijna een half uur is een prijsnummer.
15
Tame Impala
Currents
De typerende gitaarriffs zijn grotendeels verdwenen terwijl de kern van Tame Impala’s muziek niet anders is dan voorheen.
16

Spock's Beard

The Oblivion Particle

Het tiende album refereert veel aan het vroege Genesis, Yes en ELP met technisch vaardig uitgevoerde muzikale hoogstandjes. Een degelijk album op hoog niveau.

17
Muse
Drones
De band rockt heftiger dan ooit waarbij het symfonischer laatste deel de nodige rust brengt. Opnieuw buitengewone klasse.
18
Tesseract
Flesh
Via deze band leerde ik dat er een "djent" subgenre bestaat. Djent of niet, men maakt boeiende prog/metal muziek die prima uitgevoerd wordt.
19
Anekdoten
Until the Ghosts are Gone
Het album gaat eigenlijk gewoon door met de hoge kwaliteit waar 'A Time of Day' op was gehouden.
20
Sylvan Home
Ze maken altijd goede albums waarbij het wel eens moeilijk is deze uit elkaar te houden. De karakteristieke kenmerken, vooral de zang, bepalen in belangrijke mate het beeld.

Best Rock Blu-Ray's/DVD's 2015

1 The Enid The Bridge Show -
Live at the Union Chapel
  Locaties lijken bij dit lijstje de rode draad. Hier de Union Chapel. Dit concert is magistraal. Uiterst creatief met uitstekend beeld en geluid. Een indrukwekkende show.
2
Anathema
A Sort of Homecoming
Opnieuw een buitenissige locatie. Dit keer de kathedraal van Liverpool voor een akoestische set. Het klinkt geweldig en het is een mooi schouwspel.
3
Katatonia
Sanctitude
Mooie opnamen vanuit weer de Union Chapel in Londen. Het laatste optreden van een tour met een "Unplugged & Reworked" behandeling van oude nummers.

Best Re-issues 2015

1 Steve Hackett Premonitions -
The Charisma Recordings 1975-1983
2
Grobschnitt
79:10
3
King Crimson
Thrak

Best Prog Rock Album Covers 2015

Anekdoten - Until the Ghosts are Gone
David Gilmour -
Rattle That Lock
Hackett, Steve -
Wolflight


© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved