JProg's Best of 2014 Prog Rock Releases

1 RPWL Wanted
Hoe uitdagend de teksten ook zijn, maak er maar eens muziek bij. En die is uitmuntend. Vertrouwd en toch vernieuwend waarbij subtiel en artistiek de songs aaneen geregen zijn.
2
I Q Road of Bones
Albums van deze band zijn blind aan te schaffen. Misschien voorspelbaar, het is altijd bovengemiddeld goed.
3
Opeth Pale Communion
vVergeet dat Opeth nog een metalband zou zijn. De ontwikkeling van hun muzikale richting gaat verder en heeft opnieuw een progressief topalbum opgeleverd.
4
Lunatic Soul Walking On a Flashlight Beam
Het nevenproject van Mariusz Duda wordt steeds interessanter. Op dit vierde album klinkt zijn thuisband Riverside meer dan ooit door.
5
Engineers Always Returning
Multi-instrumentalist Mark Peters, de Duitse ambient artiest Ulrich Schnauss en drummer Matthew Linley. Ze maken niet veel albums maar slagen er weer in iets speciaals te maken.
6
The Pineapple Thief Magnolia
De band behoort inmiddels tot de top van de Engelse prog. Dit recentste album is misschien wel de beste dat ze tot op heden maakten.
7
Gazpacho Demon
Vreemd en experimenteel is de muzikale invulling van het gekozen thema. De art-rock is gebleven maar anders dan gewend. Klasse die wel rijpen moet.
8 Pendragon Men Who Climb Mountains
Meeslepend, herkenbaar en toch weer anders. Kwaliteit verzekerd, nog steeds een topper binnen de progressieve muziek.
9

Anathema

Distant Satellites
Hoewel er een paar onverwachte songs opstaan is dit een album met enigszins voorspelbare Anathema muziek. Maar toch bovengemiddeld goed.
10 United Progressive Fraternity Fall in Love with the World
Waarom ze niet gewoon onder de naam Unitopia verder zijn gegaan is mij niet duidelijk geworden, voor de muziek maakt het weinig uit.

Best Prog Rock DVD's 2014

1 Dream Theater Breaking the Fourth Wall
  Lijkt een vaste waarde in het DVD lijstje. Echt veel concurrentie op niveau is er dan ook niet. Daarbij een heel andere tracklist dan Lunapark uit 2013.
2
Transatlantic
KaLIVEoscope
Nog zo'n voor de hand liggende keus. Maar liever iets dat weinig nieuws bevat maar gewoon goed is de een geforceerde keuze voor iets quasi bijzonders.
3
Ian Anderson
Thick as a Brick - Live in Iceland
Of is het Jethro Tull? Deze performance is heel bijzonder en stoft een oud album volledig af. Maar je moet wel van de gekozen "setting" met toegevoegde zanger houden.

Best Prog Rock Album Covers 2014

Opeth - Pale Communion
Pineapple Thief - Magnolia
The Engineers - Always Returning


© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved