OProg's Best of 2013 Prog Rock Releases

1 Steven Wilson The Raven that Refused to Sing
Liefhebbers van Porcupine Tree hoeven niet de treuren dat deze band op dit moment niet actief is. Voor de tweede maal maakt Wilson met een superband het album van het jaar.
2
Dream Theater Dream Theater
De band heeft inmiddels kunnen wennen aan het nieuwste bandlid Mike Mangini. Voor het eerst is vanaf het begin met hem een album geschreven en het resultaat klinkt sprankelend.
3
La Maschera di Cera La Porte del Domani
In de jaren zeventig verschenen er in Italië meesterwerken die zich konden meten met het beste dat Engeland op progressief gebied te bieden had. Deze band zet die traditie voort met een album dat ondanks dat het modern klinkt teruggrijpt naar vroeger.
4
Haken The Mountain
Haken komt uit de progressieve metal, maar is al lang verder dan dat genre. Tegenwoordig mixen ze hardere elementen naadloos met muziek die herinnering oproept aan Gentle Giant en Queen. De top van de berg is na tientallen keren luisteren nog niet bereikt.
5
Spock's Beard Brief Nocturnes & Dreamless Sleep
De band heeft opnieuw een grote wijziging ondergaan en een nieuw gezicht. Ted Leonard heeft de vocalen overgenomen en de groep klinkt fris en klaar voor de toekomst.
6
Blackfield Blackfield IV
Kort, rommelig, weinig consistent en toch een album dat bij mijn meest gedraaide van het jaar zit. Wilson is ook hier verantwoordelijk voor het hoogtepunt en de songs zitten geweldig in elkaar.
7
Marillion Sounds That Can't Be Made
Na 'Marbles' kon het materiaal me niet echt meer boeien en ook nu weinig verwachting. Dan blijkt de nieuwste telg ineens een prima veeldraaier te zijn dat geen nieuwe fans op zal leveren.
8 The Flower Kings Desolation Rose
De groep rond Roine Stolt is nog steeds in orde en weet ook nu weer een prima indruk achter te laten. Een uitgave op vinyl is wel handig bij het doseren.
9

Amplifier

Echo Street
Was de vorige nog in eigen beheer, nu zit de band bij een groter label en lijkt volwassen te zijn geworden. Onverwacht een positieve uitschieter.
10 Magenta The Twenty Seven Club
De band klinkt nog steeds zoals in het begin, hoewel ze al dertien jaar bezig is. Feitelijk gezien een constante stroom van hoge kwaliteit die ook deze keer weer goed bevalt.

Best Prog Rock DVD's 2013

1 Black Sabbath Live…Gathered in their Masses
  Indrukwekkend dat een oude band zo veel jaar na het debuut nog steeds fris over weet te komen.
2
Muse
Live at Rome Olympic Stadium
Progressieve Rock die groots ontvangen kon worden in Rome. Dit formaat had het in heel Europa. Indrukwekkend met zulke complexe muziek.
3
Placebo
Loud like Love (Deluxe Edition DVD – Live at RAK Studios))
Een bonus als extra bij de Deluxe Edition van het album. Gewoon in de studio opgenomen. Het wist zo veel indruk achter te laten dat alleen dit al reden is om deze versie te kopen.

Best Prog Rock Album Covers 2013

La Maschera di Cera - La Porte del Domani
Haken - The Mountain
Magenta - The Twenty Seven Club


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved