JProg's Best of 2013 Prog Rock Related Releases1
Black Sabbath
13
Ward ontbreekt maar de oerbezetting is verder compleet. Het album ademt de sfeer van het debuut. Osbourne zingt vast als vanouds en Iommi's “riffs” blijven uniek.
2
Placebo
Loud Like Love

Er zijn er veel progressief denkende bands die geen progband zijn. Deze bijvoorbeeld, verfrissend en toch vertrouwd.

3 Deep Purple Now What ?!
Opgedragen aan John Lord heeft de band een album geproduceerd dat bol staat van vernieuwing, power en passie. De MK8 bezetting, Airey/Gillan/Glover/Morse/Paice.
4 Nick Cave and the Bad Seeds Push the Sky Away
Misschien wel erg ver weg 'Related'. Maar Cave heeft niet alleen een niet te missen studioalbum geleverd maar is ook als live-act, b.v. met Live from KCRW, indrukwekkend geweest.
5
Pearl Jam
Lightning Bolt
De muzikale stijl heeft zich in de loop der jaren steeds meer verbreed waardoor het zelfs voor de meest standvastige progliefhebbers aan te raden is.
6
David Bowie
The Next Day
Nog steeds echt Bowie, maar het doet ook met regelmaat denken aan muziek die we tegenwoordig onder de noemer 'Indie' scharen.
7 Beady Eye
BE

"Beady Eye plan progressive album", las ik. Wie als progliefhebber echt een progressief album wil horen komt bedrogen uit. Echter, het is wel een heerlijk werkstuk geworden.

8
Jacco Gardner
Cabinet of Curiosities
Een hype uit Zwaag dit keer en het lijkt of Syd Barrett daar zijn tweede leven leidt. De psychedelica sfeer van de late sixties is opvallend en goed aanwezig.
9
Midlake
Antiphon
Het vertrek van de zanger hoeft niet het einde van de band te zijn. Genesis, Marillion, Spock's Beard. Een zeer interessante impuls is ook hier het vervolg.
10
Toy
Join the Dots
Op de valreep van 2013 het tweede album. Wederom rammelende psychedelica die op het eerste gehoor eenvormig is maar tijd moet hebben om te landen.


© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved