JProg's Best of 2012 Prog Rock Releases

1 Storm Corrosion Storm Corrosion
De samenwerking tussen Steven Wilson en Mikael Åkerfeldt heeft toch iets met veel meer rust opgeleverd dan ik verwachtte. Eerst een lichte teleurstelling maar het is goed gekomen.
2
Muse The 2nd Law
Een progressieve band die met een nieuw album wereldwijde aandacht krijgt, die zijn schaars. Dit zesde album is opnieuw een weergaloos meesterwerk.
3
RPWL Beyond Man and Time
v De band doet waar het goed in is. Een vindingrijke tocht door een bekend muzikaal landschap. Met een opvallend lang nummer, ‘The Fisherman', van ruim een kwartier.
4
It Bites Map of the Past
'Meadow And The Stream' is een fraai nummer, maar de opvolger 'The Last Escape' vormt wel het hoogtepunt. Met name Mitchell laat hier horen als zanger gegroeid te zijn.
5
OSI Fire Make Thunder
Kevin Moore en Jim Matheos worden dit keer bijgestaan door het inventieve drumwerk van Gavin Harrison. Het blijft voorspelbare muziek die geweldig lekker klinkt.
6
The Pineapple Thief All the Wars
De ontwikkeling van prog-band naar één die meer alternatieve rock maakt heeft zich doorgezet. Dit keer met opnieuw sterke nummers en een symfonieorkest.
7
The Flower Kings Banks of Eden
Een muzikale terugkeer naar het complexere en epische werk van de band. Geen spectaculaire vernieuwing maar ook geen herhaling van zetten, het klinkt fris.
8 Kaipa Vittjar
Hans Lundin overtreft zichzelf vooral als songwriter en weet zijn vertrouwde band naar grote hoogten te dirigeren. Daarbij zijn opnieuw de folkrock invloeden aanwezig.
9

Galahad

Battle Scars
Het eerste album stamt uit 1991 en het vorige uit 2007. Toch wel verrassend blijkt deze ijzersterk, misschien wel hun beste tot nu toe.
10 Threshold March of Progress
De groep heeft een nieuw hoogtepunt bereikt met het negende studioalbum, waarbij de stem van Damian Wilson net dat extra geeft dat vergelijkbare bands nog wel eens missen.

Best Prog Rock DVD's 2012

1 Steven Wilson Get All You Deserve
  De beide soloalbums komen uitgebreid aan bod, er is zelfs een nieuwe song ‘Luminol'. Met daarbij een superband steekt dit klassen boven alles uit.
2
Believe
Seeing is Believing
Dat er na twee studioalbums al een tweede dvd verschijnt is verbazend. Maar deze registratie is spetterend en schaart de band zomaar in de top.
3
no-man
Love and Endings
De setlist wijkt maar weinig af van de dvd ‘Mixtaped' uit 2009 en het is opnieuw geen spektakel. Maar toch weet de band dit keer in een andere omlijsting weer te boeien.

Best Prog Rock Covers 2012

Threshold - March of Progress
Storm Corrosion - Storm Corrosion
Arjen Anthony Lucassen - Lost in the New Real


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved