JProg's Best of 2011 Prog Rock Releases

1 Dream Theater A Dramatic Turn of Events
De nieuwe drummer Mike Mangini is meer dan uitstekend. Niet alleen door de song van het jaar, 'Breaking All Illusions', onbedreigd de topnotering.
2
Opeth Heritage
Het meest progressieve album van deze Zweden heeft een weldadige sfeer waarbij de kenmerkende heftigheid van de band zeker niet verdwenen is.
3
Steven Wilson Grace for Drowing
vOndanks dat er zeer veel bekende elementen voorbij komen - inspiratie die Wilson opdeed bij het mixen van oud King Crimson-werk - klinkt het toch modern en zeer herkenbaar.
4
Wolverine Communication Lost
Deze Zweden, begonnen in de Death Metal scene, hebben zich getransformeerd naar een prog band. Het heeft geleid, met een knipoog naar het Duitse Everon, tot een geweldig album.
5
Arena The Seventh Degree of Separation
vNa een "Time-out" Arena met zanger nummer vier. Weer één geheel in stijl en opnieuw een hele goede. Hij past perfect in de kenmerkende muziek van de band.
6
Blackfield Welcome to my DNA
De verwachtingen voor dit derde album van de band met Steven Wilson en Aviv Geffen waren hooggespannen. De poppy inbreng van Aviv heeft de overhand gekregen.
7
Pendragon Passion
De band blijft in staat zich telkens te vernieuwen en met het moderne geluid de typische meeslepende Pendragon stijl te behouden.
8 Nightwish Imaginaerum
Dit is symfonische heavy metal van grote klasse. Een concept dat rijk is aan alles wat maar te bedenken valt, tot aan de top en net niet erover.
9 Yes Fly From Here kjk
Yes heeft anno 2011 een nieuwe zanger met Benoit David. Maar ook oude leden terug. Geoff Downes op toetsen en Trevor Horn als producent.
10 Airbag All Rights Removed
Na het debut ‘Identity' is dit een logisch vervolg. Opnieuw Pink Floyd als inspiratiebron - gitarist Bjørn Riis is een directe afstammeling van Gilmour. De afsluiter 'Homesick' is top.

Best Prog Rock DVD's 2011

1 Marillion Out of Season
  Een drie-dvd van drie dagen Port Zélande in Nederland. Het is een registratie die met liefst tien camera's zo boeiend gefilmd is dat het niet alleen voor fans een kijk- en luisterfeest is.
2
The Tangent
Going off on Two
Een door fans gefinancierde registratie van een studio-optreden waarin oud werk en één nieuw nummer wordt gepeeld. Het resultaat is een aantrekkelijk kijkspel.
3
Keith Emerson Band
Moscow
Ondanks de titel geen “bootleg” maar een concert dat professioneel is gefilmd en het geluid is ook top. Emerson blijft een klasse apart en zanger en gitarist Bonilla doet Lake vergeten.

Best Prog Rock Covers 2011

Bass Communion - Cenotaph
Steven Wilson - Grace for Drowing
Blackfield - Welcome to my DNA


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved