OProg's Best of 2011 Prog Rock Releases

1 Steven Wilson Grace for Drowing
Veel invloed meegekregen van 'Lizard', die Wilson opnieuw remasterde en mixte. Het resultaat is een puur 2011 album met naast modern geluid veel invloed van veertig jaar terug.
2
Symphony X Iconoclast
Bijna overgeslagen aangezien het vorige album van de band niet echt veel indruk wist te maken. Dit vervolg is energiek en blijft boeien.
3
Yes Fly from Here
vHoge waardering door de eerste kant van het vinyl. Het tweede deel is goed, het lange titelnummer een avontuur op zichzelf en geweldig.
4
Opeth Heritage
Na de live-dvd met een concert uit de Royal Albert Hall is dit een stapje terug in hardheid. Geen grunt, wel cleane zang en muziek met een donkere jaren zeventig saus.
5
Dream Theater A Dramatic Turn of Events
vOok zonder Mike Portnoy weet de band nog te boeien. Het blijft als groot liefhebber van het drumwerk van Portnoy wennen, maar de groep is nog steeds erg sterk.
6
Blackfield Welcome to my DNA
Wilson gaat zich minder met de band bemoeien en Geffen krijgt langzaam de overhand. Met name de door Wilson gezongen stukken maken het album zo sterk.
7
Pendragon Passion
Na al die jaren doet de band van Nick Barrett nog steeds wat je van ze verwacht. IJzersterke nummers schrijven die altijd blijven klinken als Pendragon.
8 Glass Hammer Cor Cordium
Niets nieuws onder de zon en een voortzetting van het vorige album. Desondanks weer heel prettig wegdraaien.
9 Beardfish Mammoth
Ik was bang dat Beardfish weer hetzelfde zou doen als vorige keren. Dat doen ze ook, maar toch klinkt het deze keer fris. Een prettig album de verwachting waar maakt.
10 Orphaned Land The Neverending way of the ORwarrioOR
Weer een album met Steven Wilson als producer. Op de valreep toch in deze lijst. Niet direct een veeldraaier aangezien het een intensief werk is, wel elke draaibeurt genieten.

Best song of 2011

1 Yes Fly from Here
  Nipt toch wel het beste nummer van het jaar. Al bijna dertig jaar geleden gemaakt en zelfs als demo op een album verschenen. Yes laat horen waarom ze al zo lang aan de top staat.
2
Steven Wilson
Deform to Form a Star
Wilson is vocaal altijd genieten. Zeker in de rustige nummers. Met name het begin is zeer indrukwekkend en maakt dit album mede tot de klapper van het jaar.
3
Steven Wilson
Raider II
Na twijfel toch tot een tweede song van Wilson gekozen. Dit nummer, met alle invloeden van 'Lizard' van King Crimson, is meer dan twintig minuten genieten.

Best Prog Rock Covers 2011

Glass Hammer - Cor Cordium
Steven Wilson - Grace for Drowning
Blackfield - Welcome to my DNA

 


© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved