SHORT OJEMUSIC CUTS
F

Fleet Foxes - Fleet Foxes
Label:
Bella Union
Site:
 
Jaar:
2008
Duur:
39:22
Score:
Door:
Holand (11-2008)

Waarom wordt een band door ongeacht wie bijna de hemel in geprezen terwijl ze slechts één EP - Sun Giant - van achttien minuten en één cd van nog geen veertig minuten hebben afgeleverd? Totaal zestien songs. Woorden schieten tekort, pracht composities en samenzang, ongerepte puurheid. Dat overkwam de uit Seatle afkomstige Fleet Foxes. Is alles het resultaat van zorgvuldig netwerken en een uitstekend ontwikkeld gevoel op het juiste moment de juiste mensen te strikken? Of is de band gewoon zo goed?
Na de eerste luistersessie bleef ik met het gevoel achter: is dat nu alles. Maar het is als de intrigerende hoes, een afbeelding van Pieter Bruegel uit 1559, het ziet er onschuldig uit maar hoe meer je kijkt hoe meer bizarre en mysterieuze zaken je ontdekt. Dus luisteren en nog eens luisteren en het laat steeds nieuwe muzikale emoties en diep weggestopte inspiratiebronnen los. Een fascinerende ontdekkingsreis waarbij een uniek gevoel achterblijft. Complexe en harmonische zanglijnen worden begeleid door elektrische en akoestische instrumenten wat resulteert in indiepop met Keltische folkinvloeden en teksten over de vrije natuur. Freakfolk door een piepjonge band vol experimenten en durf die toch put uit oude tradities. Voor dit moment een tijdloos album hoewel de tijd dat nog moet leren.
Als “Limited Edition” verkrijgbaar als dubbel digipack met de genoemde EP.Frogg Café - Fortunate Observer of Time
Label:
Prog Rock Records
Site:
 
Jaar:
2005
Duur:
61:51
Score:
Door:
Holand (2-06)

Ooit begonnen als een Zappa coverband, dat kan ook, heeft het New Yorkse Frogg Café het derde studioalbum met de mooie titel ‘Fortunate Observer of Time’ uitgebracht. Uiteraard veel referenties aan het instrumentale werk van Frank Zappa, maar ook met, logisch natuurlijk, Isildurs Bane en af en toe een vleug Chicago en Kansas. Om het allemaal nog ongrijpbaarder te maken: “Echolyn Meets Gentle Giant”. Een intense mix van avant-garde-, jazz- en symfonische rock, merendeels geschreven door voorman, toetsenist, trompettist en zanger Nick Lieto, wordt over acht songs verdeeld. Violist Bill Ayasse zorgt voor een Mahavishnu-sfeertje. De gedreven “Guitar Licks” van Steve Uh en de trombone van John Lieto maken het feestje compleet. De pakkende melodieën en warme zang passen prachtig bij deze uiterst gevarieerde fusionmuziek. De zeskoppige band, aangevuld met een handvol gastspelers waaronder Zappa’s Ed Mann, komt gaandeweg het album steeds beter in vorm. Met een smakelijk hoogtepunt van bijna een kwartier in de vorm van track vijf ‘Abyss of Dissension’.

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved