Chris Stassinopoulos

Chris Stassinopoulos - Light in the Dark
Label:
Christass Records
Site:
myspace
Jaar:
2008
Duur:
65:59
Recensent: OProg
Waardering:

Een aantal weken geleden plofte er een cd op de mat van de voor mij compleet onbekende Chris Stassinopoulos. Het album is uitgebracht in eigen beheer en opvallend is de berg gastmuzikanten die deze Griekse drummer en toetsenist bijeen heeft weten te krijgen. Zo komen we de volgende personen tegen: David Cross (ex-King Crimson), Hugh Hopper (ex-Soft Machine), Alex Foster (ex-Jaco Pastorius band), Barry Finnerty (ex-Miles Davis) en Joe Berger (ex-John Entwistle). Daarnaast ook nog een aantal plaatselijke muzikanten. Het, overigens zeer beknopte, boekje bevat enige informatie over de hoofdpersoon van dit album. Stassinopoulus is volgens zijn website een sleutelfiguur van de Griekse progressieve rock- en avant garde scene. Hoeveel materiaal dit op heeft mogen leveren in de vorm van albums is me nog wat onduidelijk, maar wel blijkt dat er de afgelopen jaren al meerdere albums zijn verschenen onder zijn naam.
Acht nummers bevat ‘Light in the Dark’, deels live en deels in de studio opgenomen. Het artwork en de gekozen lettertypes doen echt “eigen beheer” aan. Hetzelfde geldt voor het geluid. Duidelijk is te horen dat er geen groot label achter zit. De ietwat metalige toetsen van Stassinopoulos hebben al in de opener ‘Ancient Civilization’ een opvallende rol. Evenals het drumwerk dat ook van hem is en nogal rommelig gemixt is. Davis Cross laat met een lange vioolsolo van zich horen. De toetsen domineren wederom in ‘Universal Harmony’, samen met de sax van Alex Foster, een rustig nummer waar ik wel iets van het vroege Soft Machine in herken. In ‘Trip Through The Universal Light’ laat gitarist Barry Finery horen dat hij niet voor niets ooit met Miles Davis speelde. Een sterk nummer waarin hij een hoofdrol heeft met zijn puntig gitaarspel. ‘Flight of the Condor’ is live in Athene opgenomen en bevat sterke solo’s van David Cross en toetsenist Alekos Karakandas. De niet al te zuivere geluidskwaliteit is het grootste minpunt van het nummer waardoor het toch wat aan impact mist. ‘Fa Blues (space Hymn 2)’ laat horen, in een duel met gitarist Stelios Frederikos, dat bandleider Chris Stassinopoulos een uitstekende drummer is. Het is live opgenomen en ook hier is weer erg jammer dat de geluidskwaliteit op het randje zit. Het drumwerk is niet altijd even duidelijk en staat erg ver naar achteren in de mix.
Ik moet zeggen de uitgave van ‘Light in the Dark’ vooral een erg sympathieke uitgave te vinden dat overduidelijk met veel liefde is gemaakt. De kwaliteit van de muzikanten is hoorbaar hoog en daar schort het dan ook niet aan. Het album laat met name qua geluid wel zo nu en dan te wensen over, maar soms moeten er keuzes gemaakt worden tussen spontaneïteit en een gepolijste opname. De ietwat gedateerd klinkende toetsen van Stassinopoulis komen de beleving ook niet altijd ten goede en ik vraag me af of deze cd echt overeind kan blijven tussen de vele uitgaven in dit genre. Desalniettemin een positief stuk muziek dat best lekker wegdraait.

OProg (12-2008)

Bezetting:
David Cross - violin
Hugh Hopper - bass
Alex Foster - sax
Barry Finnerty - guitar
Joe Berger - guitar
Alekos Karandas - guit.& keyboards
Stelios Friderikos - guitar
George Cavalas - bass
Kostas Karamitros - drums
Maria Kotsiri - xylophon

Discografie:
Space Exploration (2004)
Space Exploration (volume 2 ) (2004)
Space Exploration (volume 3 - The Voice Of The Rythm) (2004)
From Ancient Civilizations To The Future (2007)
Light in the Dark (2008)

More S

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved