Sand Snowman
Sand Snowman - Two Way Mirror
Label:
Tone Float / Crazy-Diamond
Site:
sandsnowman
Jaar:
2009
Duur:
39:02 & 48:19 (bonus-cd)
Recensent: JProg
Waardering:

Sand Snowman is een artiest die niet alleen een wonderlijke - schuil? - naam heeft en vreemde muziek maakt, hij zou ook aan mijn aandacht zijn ontsnapt als op zijn recente album, 'Two Way Mirror', niet ene Steven Wilson meegewerkt had. Snowman doet ook mee op Wilson’s solo-uitstapje ‘Insurgentes’ dus dat zou een wederdienst kunnen zijn. De twee nummers waarop hij zingt, ‘Faded Flowers’ en ‘Riverrun’, in een duet met zangeres Moonswift, hebben, natuurlijk voor fans van Porcupine Tree en Wilson’s nevenprojecten, een aantrekkelijke en zeer herkenbare toevoeging. De ijle zang op een aantal andere nummers van Moonswift en de vocalen van singer/songwriter Jason Ninnis zijn prima passend bij dit soort muziek, maar toch van een andere orde.
Sand Snowman is een Engelse gitarist die handenvol instrumenten gebruikt zoals piano, bas, orgel, mandoline, sitar, xylofoon , fluit, viool, allerlei percussie-instrumenten en recorders om zijn wonderlijke muziek te creëren. Het resultaat is een geheimzinnig en sfeerrijk geheel met weinig rock en veel rust.
Dit vierde album van Snowman, ‘Two Way Mirror’, is niet erg lang. Het klokt nauwelijks negenendertig minuten, maar het is aangename luistertijd. Naast de genoemde “Highlights” met Wilson valt de centrale en vrij lange - bijna negen minuten - song ‘Mirrors’ op. Een mysterieuze track gedragen door een aarzelende piano waarin tegendraadse maar stemmige gitaar- en basloopjes en subtiele percussie een plaats zoeken. Maar ook op de andere nummers is het dromen in een folky en ambient sfeertje. Snowman weet met een mengelmoes van klankbeelden de luisteraar te boeien waarbij de genoemde vocale bijdragen het geheel naar een hoog niveau tillen. Het ongewone van deze cd wordt nog geaccentueerd door de als mini-lp uitgevoerde verpakking. Het onderlinge verband van de muziek met het artwork is mij niet duidelijk, maar qua stemming past het er uitstekend bij.
‘Two Way Mirror’ is als eerste oplage, dus beperkt, verkrijgbaar met een volledig bonusalbum, ‘The Magpie House’, erbij. Het duurt bijna vijftig minuten en is daarmee merkwaardig genoeg langer dan de hoofdact. Het is overwegend instrumentaal en een volledig solowerk van Snowman, maar laat horen dat hij ook alleen mooie en tegelijk vreemde muziek maken kan. Blijft de vraag of hij nu werkelijk Sand Snowman heet. En wie is Moonswift?

JProg (04-2009)

Bezetting:
Sand Snowman - alle instrumenten
Moonswift - zang
Jason Ninnis - zang
Steven Wilson - zang

Discografie:
Obsessive Creatures (2005)
I'm Not Here (2006)
The Twilight Game (2007)
Two Way Mirror (2009)

The Magpie House (2009)

More S

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved