Slivovitz

Slivovitz - Bani Ahead

Label:
MoonJune Bandsite: -
Jaar:
2011 Duur: 43:56
Recensent: OProg Datum 06-2012
Waardering:

Slivovitz is een sterke drank met een alcoholpercentage van zevenenveertig procent die in Servië als nationale drank bekend staat. Ik heb het vermoeden dat het wegwerken van een fles van dit spul met name de volgende dag een minder goed gevoel achter laat dan het wegwerken van ‘Bani Ahead’, het derde album van de Napolitaanse band met de naam van het drankje.
Twijfel is er afgelopen weken geweest omtrent dit werkstuk. Een aantal keer draaien liet zeer prettig luisterende muziek horen die me echter niet compleet weg wist te blazen. Echter heb ik zeer goede reacties gelezen waardoor ik toch wat begon te twijfelen. Kwalitatief is het namelijk prima in orde, echter verwacht ik elk moment dat de muziek even naar de achtergrond kan verdwijnen om de tussenstand van NEC tegen PEC te horen. Vreemd, want ondanks de toch behoorlijk aanwezige complexiteit komt het ‘Langs de lijn’ gevoel zo nu en dan bij me omhoog. De muziek van deze band is echter dynamisch genoeg om objectief gezien te refereren naar complexere muziekvarianten. Denk bij het luisteren aan de uitspattingen van Frank Zappa, de jazzy kant van Soft Machine rond ‘Five’ en ‘Six’, terwijl ook de sfeer van de Balkan af en toe langskomt.
Ik moet concluderen al een tijd in de weer te zijn met deze schijf en dat hij uiteindelijk behoorlijk goed is gevallen. Er zitten veel spannende melodielijnen in en dat ik soms met de gedachten naar de commentaarstem van de NOS ga geeft ook wel aan hoe toegankelijk het ondertussen is.Voor de reguliere 'vintage prog’ liefhebber zal het, zoals veel producten van Moonjune, misschien te veel de kant van de jazz op gaan. Voor liefhebbers van dit genre en van ‘Zappalesque’ muziek zou dit wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

More S

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved