Six Gallery

Six Gallery - Breakthroughs in Modern Art
Label:
Super Ball Music
Site:
sixgallery
Jaar:
2010
Duur:
39:56
Recensent: JProg
Waardering:

Six Gallery was oorspronkelijk een Amerikaans viertal dat instrumentale muziek maakte. Progressieve post rock noemden ze het zelf. Ze maakten een tweetal EP’s en traden veelvuldig op in hun thuisland. Ze vonden zichzelf toch geen volwaardige band, misten een zanger en vonden die met ene Daniel J. Francis. Dat was het startpunt voor het schrijven van songs die moesten leiden tot hun debuut-cd. Een proces dat medio 2009 het uitbrengen in eigen beheer van ‘Breakthroughs in Modern Art’ tot gevolg had. Maar daar bleef het niet bij, het album werd opgemerkt door diverse labels en uiteindelijk werd een deal aangegaan met Superball Music. Deze heeft het album opnieuw met nieuw "artwork" en nu wereldwijd uitgebracht.
'Breakthroughs in Modern Art’ is een vrij korte cd, nog geen veertig minuten, waarbij ook nog een lange stilte in het laatste nummer inbegrepen is. Daarin tien nummers die als emo-rock kunnen worden aangeduid. Dat is een vrij vol muzieksegment geworden waarbij het er wel eens op lijkt dat men vooral veel naar elkaar luistert.
Deze inleiding doet vermoeden met Six Gallery met meer van hetzelfde te maken te hebben, maar dat is zeker niet zo. Belangrijke troeven zijn, naast de goede zang van Daniel Francis, de ‘finger-tapped’ gitaren van het duo Will Vokac en Ben Schreiber. Openingsnummer ‘A Live Nativity Scene’ refereert nogal aan Oceansize, maar de songs die volgen zijn erg gevarieerd en open opgebouwd en gaan duidelijk een andere richting op. ‘Bermuda Triangles’ is daar een prima voorbeeld van waarbij de ritmesectie, bassist Alex Weinhardt en drummer Benji Miller, heel creatief en subtiel invulling geeft. Er wordt aangenaam en op hoog niveau gemusiceerd, maar de gitaren blijven eigenlijk het meest opvallen. ‘Built To Last’, ‘Say Matte’ en ‘Glaciar de las Lágrimas’ zijn mede daardoor ware hoogstandjes met een uitstekende balans tussen een duidelijke melodie en een stevige aanpak. Zwakke nummers bevat het album niet. Persoonlijke favorieten zijn er wel, zoals het vlotte en contrastrijke ‘Honestly, Really?’ en vooral de relatief lange bijna theatrale afsluiter ‘Smile Like A Switch’. Alleen jammer dat daar een leeg stuk van bijna twee minuten in zit.
'Breakthroughs in Modern Art’ duurt weliswaar niet zo lang, maar er is veel te genieten waardoor dat niet erg opvalt. Als debuut is het een uitstekende en veelbelovende start en gezien de mogelijkheden van deze band moet er nog meer in het verschiet liggen.

JProg (04-2010)

Bezetting:
Daniel J. Francis - Vocals , Guitar
Will Vokac - Guitar
Ben Schreiber - Guitar , Keys
Alex Weinhardt - Bass Guitar
Benji Miller - Drums

Discografie:
Breakthroughs In Modern Art (2010)

More S

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved