SimakDialog

SimakDialog - Patahan
Label:
MoonJune
Site:
-
Jaar:
2007
Duur:
73:54
Recensent: OProg
Waardering:

Voor een site als OJE Music is SimakDialog misschien een beetje een vreemde eend in de bijt maar met name voor de lezers die van jazz houden is deze band zeker niet oninteressant. De bezetting is afkomstig uit Indonesië en daarmee meteen mijn eerste groep uit dit enorme land.
De band bestaat al een tijdje, sinds 1993 en is opgericht door pianist Riza Arshad en drummer Arie Ayunir. ‘Patahan’ is alweer het vierde album dat uitkomt en het eerste dat onder mijn aandacht is gebracht doordat het is verschenen op het uit New York afkomstige label Moonjune Records. Van vorig materiaal weet ik niets aangezien deze albums alleen in hun  thuisland zijn uitgebracht. De band treedt veelvuldig op tijdens jazzfestivals in Azië, in landen als Indonesië, Singapore, Maleisië en Nepal. Of SimakDialog ooit in het westen is geweest is me om eerlijk te zijn niet bekend.
Zoals ik al zei is het jazz dat de klok slaat en dat is wel wennen. Er zijn eigenlijk weinig rockinvloeden te bekennen. Toch is de muziek wel redelijk progressief te noemen doordat er elementen van de Indonesische cultuur in zitten. Dit komt onder andere terug in het gebruik van inheemse instrumenten zoals de makassar kendang, ceng-ceng en kethuk. Hierdoor ontstaat een sfeer die we niet kennen binnen de westerse muziek. Helaas komt dit ook tot uiting in de zang van gastzangeres Nyak Ina Raseuki. Ze is op twee nummers te horen en doet met haar gegil de muziek geen goed. Het is moeilijk te omschrijven wat op de cd te horen is. In mijn oren is het een soort Aziatische jazz die zeker virtuoos is, maar die ik ook weer nergens mee kan vergelijken. Ik las dat de band zelf Pat Metheny aanhaalt als belangrijke invloed en dat kan ik me ook wel voorstellen, aangezien de beste man zelf ook regelmatig van exotische elementen gebruik maakt.
Rest toch de vraag of lezers van deze site op dit album zitten te wachten en dat maakt de beoordeling lastig. Liefhebbers van dit soort werk zullen het ongetwijfeld een erg sterk album vinden, mensen die echt puur in de prog zitten zullen de cd snel de speler uit werpen. Zelf kan ik het wel waarderen, maar ik betwijfel of ik het nog vaak zal draaien. Ik kom dan ook uit op een gemiddelde normering omdat het toch kwaliteitsmuziek is.


OProg (12-2007)

Bezetting:
Riza Arshad - acoustic piano, Fender Rhodes electric piano, synth
Tohpati Ario Hutomo - electric, synth & acoustic guitars
Adhitya Pratama - electric fretless bass
Endang Ramdan - Sunda kendang, toys
Met:
Emy Tata - Makassar kendang, ceng-ceng, kethuk, vocals, poetry reading (Bahasa Indonesian language)
Nyak Ina Raseuki “Ubiet” - vocals on tracks 2 and 5
Marla Stukenberg - poetry reading (German) on track 5

SimakDialog - Demi Masa
Label:
MoonJune
Site:
-
Jaar:
2009
Duur:
69:59
Recensent: JProg
Waardering:

De Indonesiërs van SimakDialog hebben er zin in. Ze bestaan al sinds 1993 maar twee jaar na ‘Patahan’ is er weer een nieuw album. Of dat aantrekkelijk is voor bezoekers van OJE Music? Die twijfel werd in de review van ‘Patahan’ door OProg al uitgesproken. De muziek op deze nieuweling, ‘Demi Masa’, is bepaald geen koerswijziging. Het is nog steeds overwegend jazzrock wat de klok slaat. Ook de inheemse percussie instrumenten zijn er weer en geven de muziek een eigenzinnige muzikale dope. Referenties met bekende en onbekende namen uit diverse progrock verwante muziek - je kan daar heel interessant mee doen - zijn er genoeg. De meest veilige en begrijpelijke vergelijkingen zijn Pat Metheny en Chick Corea, vooral als die een Oosters weggetje inslaan.
Het leidende tweetal, toetsenspeler - en componist - Riza Arshad en gitarist Tohpatti, bepalen zeker niet alleen de toon. De pulserende drumpatronen van het drietal Endang Ramdan, Erlan Suwardana en Emy Tata ontwikkelen langzaam mee in de lange, meestal uit delen opgebouwde nummers. Door de toepassing van Sundanese kendang instrumenten is dat voor westerlingen een buitenissig muziekbeeld. Inheemse achtergrondzang en handgeklap versterken dat beeld nog. Bassist Adhithya Pratama geeft er een goed fundament aan. Complex is het zeker, mysterieus op zijn tijd, rust en rock, voldoende aandacht voor de melodie, maar het vraagt wel geduld om het te ontdekken. En of de gemiddelde progliefhebber dat geduld kan opbrengen? Ik denk het niet, het blijft liefhebbermuziek voor wie compositorisch geen eenvoudige en rechte wegen gekozen worden. Zij zullen smullen van de bijzondere en uitstekende fusionmuziek van SimakDialog. Uniek en op zijn tijd virtuoos.

JProg (08-2009)

Bezetting:
Riza Arshad - Fender Rhodes electric piano, Yamaha acoustic grand piano, Oberheim OBX analog synth
Tohpati - electric & acoustic guitar
Adhithya Pratama - bass guitar
Endang Ramdan - lead Sundanese kendang percussion, tambourine, claps, toys, vocals
Erlan Suwardana - Sundanese kendang percussion, claps, toys, vocals

Gasten:
Emy Tata - Sundanese kendang percussion, claps, toys, vocals
Mian Tiara - vocals
Dave Lumenta - soundscapes

Discografie:
Patahan (2007)
Demi Masa (2009)

More S

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved