Sidewaytown

Sidewaytown - Years in the Wall
Label:
Viva Hate Records
Site:
sidewaytown
Jaar:
2007/2009
Duur:
44:06
Recensent: JProg
Waardering:

Drijvende kracht achter ‘Sidewaytown’ is de Duitser Markus Baltes. Zo’n vijftien jaar geleden is hij begonnen in de metalscene in de band ‘Paragon of Beauty’ en later met het meer experimentele ‘Autumnblaze’. Tussen The Cure en Radiohead tot moderne post rock is de wel erg brede noemer die hij daarvoor hanteert. Maar daarna heeft Baltes de handen vrij gemaakt voor een nieuw project om zijn passie voor film en muziek te uiten: Sidewaytown. Het hier besproken debuutalbum ‘Years in the Wall’ stamt uit 2007 en wordt pas nu officieel uitgebracht. Terecht of niet maar als eerste constatering wel een opmerkelijk feit.
De muziek van Sidewayton kenmerkt zich door ogenblikken van torenhoge gitaarwanden waarbij de zang maar moeilijk te onderscheiden is. Fantaseren kan je er gemakkelijk bij want de melodieën zijn ondanks de muur van geluid open van opzet en bieden voldoende momenten om te adem te halen. De stijl van zo’n muzikale invulling wordt ‘Shoegaze’ genoemd. Dagdromen bij een muur van geluid onbeweeglijk starend naar je schoenen.
Markus Baltes is een prima zanger, weliswaar vooral passend bij deze muziek. Verstaanbaarheid is in dit genre niet de belangrijkste troef waardoor het concept achter ‘Years in the Wall’ niet direct duidelijk wordt. Maar de vertwijfeling over talloze gevoelens als rode draad zou zomaar kunnen. Afwisseling is er volop waarbij mij vooral ‘Put your Sun in the Corner’ en ‘Beautiful Accident’ uitstekend bevallen. Natuurlijk is de compositorische opbouw van zulk soort muziek in eerst opzet nogal gelijkvormig, maar de songs hebben zonder uitzondering verrassende en interessante wendingen. ‘Outpatient: Voice’ is daar een ander mooi voorbeeld van. Heel goed is ook de keuze van een echte bassist en drummer die hem vakkundig bijstaan. Daardoor heeft zo’n album veel meer dynamiek en diversiteit dan in de valkuil waarin eenpersoons acts door alles zelf te doen vaak belanden.
‘Years in the Wall’ heeft een lekkere sfeer met heftige momenten maar er is ruim voldoende aandacht voor melodieuze muzikale omlijstingen. Daarmee levert hij een goed album af dat aangenaam wegdraait. Shoegazer of niet, Markus Baltus lijkt muzikaal gezien ook wel op de Fransman Nicolas Chapel met zijn Demians en doet daar niet voor onder. Zijn debuut werd breed opgemerkt en gewaardeerd dus.....

JProg (11-2009)

Bezetting:

Markus Baltes - zang, gitaar
Fabian Strauß - bas
Schwandorf - drums

Discografie:
Sidewaytown - Years in the Wall (2007)

More S

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved