Boris Savoldelli & Elliot Sharp

Boris Savoldelli & Elliot Sharp - Protoplasmic
Label:
MoonJune
Site:
borisinger.eu
Jaar:
2009
Duur:
49:40
Recensent: OProg
Waardering:

Om eerlijk te zijn moest ik toch even goed nadenken toen dit schijfje vanzanger Boris Savoldelli en gitarist Elliott Sharp, op de mat plofte. Een vaag belletje ging rinkelen, maar waar kende ik deze heren ook alweer van. De gedachte ging naar John Zorn en zijn Tzadik label. Een juiste gedachte want Elliot Sharp heeft platen op dit label uitgebracht. Daarnaast heb ik ook door de link met John Zorn een album in de kast staan, ‘Downtown Lullaby’, door John Zorn, Wayne Horvitz, Elliott Sharp en Bobby Previte. Veder heeft Sharp een indrukwekkende discografie waar ik vrijwel niks van ken en dus ook weinig zinnigs over kan zeggen. De naam van Boris Savodelli klinkt vooral bekend in de oren, want na eens op zijn site rondgekeken te hebben moest ik concluderen helemaal niks van hem te kennen. Nu heeft Moonjune dus een album uitgebracht waar beide heren op te horen zijn.
Als ik denk aan vrije, vocale improvisaties die de limieten van de stem opzoeken moet ik het eerste aan Mike Patton denken. Het resultaat van sommige van de albums die hij maakte leverden vaak zeer knap in elkaar gezette projecten op die hoogstens zo nu en dan gebruikt worden om lastige visite weg te jagen. Savodelli en Sharp hebben nu gezamenlijk ook zoiets gemaakt. De zanger zoekt de grenzen van zijn stem, de gitarist van zijn elektrische gitaar. Sharp vult het geluid nog aan met zijn arsenaal aan elektronica en effecten. Het creëert een extreem geluid dat rijk en ritmisch is. Sharp is door al zijn ervaring in de Avant-garde in staat om een uitdagende hoeveelheid geluid te produceren op akoestisch en elektronische instrumenten met daaroverheen de stem van Savodelli die zijn kunsten laat horen.
Gezegd moet worden dat het zeer knap is en inventief in elkaar steekt. Tegelijkertijd vraag ik me wel al een aantal weken af wat ik nu precies met deze cd aan moet. Hoe origineel het dan ook allemaal mag zijn, om eerlijk te zijn had ik al moeite om het album in één keer helemaal uit te draaien zonder tracks door te gaan spoelen. Ik verwacht dan ook niet echt dat ik de komende jaren het album nog veel uit de kast zal halen. Het eindoordeel valt dan ook niet al te hoog uit. Daarvoor is het een te lange zit geworden die me eigenlijk nergens echt heeft weten te boeien.

OProg (08-2009)

Bezetting:
Boris Savoldelli - vocals, electronics
Elliott Sharp - electric guitar, sax (on track 10), electronics


Discografie:
Protoplasmic (2009)

More S

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved