Satellite

Satellite - Evening Games
Label:
Metal Mind
Site:
satellite
Jaar:
2005
Duur:
65:37, 75:49 (incl bonustracks)
Recensent: JProg
Waardering:

Het lang verwachte tweede album van Satellite is er. De voortzetting van het roemruchte Collage heeft een vervolg gekregen. Songwriter en drummer Wojtek Szadkowski heeft de bezetting van het eerste album overeind weten te houden en men heeft er bijna één jaar aan gewerkt. De standaarduitgave heeft acht nummers, maar hij is ook in een gelimiteerde oplage als digipack verkrijgbaar met twee extra nummers.
De lange titelsong, ruim zestien minuten, zet direct de toon, hoewel die niet als een complete verrassing klinkt. De typische 'Collage-sound' ten tijde van 'Moonshine' (lees OJE Music's review) en 'Safe' is onmiskenbaar aanwezig en de lijn van het vorige Satellite-album, 'A Street Between Sunrise and Sunset', wordt voortgezet. Prachtige keyboards en schitterend gitaarwerk vormen een lust voor het toch wel verwende oor. De zang is met Robert Amirian op voorhand een zekere factor, hetgeen met deze cd opnieuw wordt bevestigd. Hij is gewoon erg goed. Na deze sterke opener volgt het korte en wat onopvallende 'Never Never', waarna het dampende en stampende "Rush" een enigszins afwijkend hoogtepunt vormt. Zeer inventieve symfonische rock van de beste soort. 'Love is Around You' is een eerste rustpunt. Een mooie 'ballad' op een heerlijk drumbed, dromerige toetsen en ronde gitaren. 'Why' opent zeer hectisch en blijft een gedreven spanning in zich houden. Moogs en akoestische gitaar vullen de lege ruimten heel afwisselend op. Een hoogtepunt is met ruim negen minuten 'Beautiful World'. Prachtig gezongen, met weergaloze, originele wendingen. De stuwende drums en pompende baslijn geven halverwege een strakkere wending aan de song. Het heeft, met name door Amirian's zang, wat referenties met Marillion's 'Beautiful'. Het orkestrale begin van 'Evening Overture' gaat al snel via rollende gitaar en dito keyboards naar een prachtig, wat Oosters aandoend hoofdthema van dit ook ruim negen minuten durend epos. De lege ruimte in de mix is even schrikken en moet wennen. Een eindstuk wordt ingeleid door prachtige mellotronklanken die overspeeld worden door gedragen gitaren. De laatste track van de standaarduitgave van de cd is 'Take it as it is'. Een vrij kort nummer dat het album op passende wijze afsluit. De limited edition heeft nog twee bonustracks, totaal ruim tien minuten. Dit zijn geen afdankertjes en ze kunnen zonder probleem met de andere tracks wedijveren.
Dit tweede album van Satellite is sterk. Binnen het ruime speelveld van hun muzikale stijl heeft men niet direct het experiment gezocht maar wel voldoende variatie kunnen vinden om een uitstekende waardering te krijgen die snel naar de maximale score zal doorgroeien.

JProg (01-2005)

Bezetting:
Wojtek Szadkowski - drums, percussion
Robert Amirian - zang
Sarhan - gitaar
Krzysiek Palczewski - keyboards
Przemek Zawadzki - bas

Discografie:
A Street Between Sunrise and Sunset (2003)
Evening Games (2005)


Satellite - Evening Dreams
Label:
Metal Mind
Site:
Jaar:
2006
Duur:
cd:79:06 dvd 3:45:00
Score:
Door:
Holand (12-2006)

Satellite blijft verrassen. Na twee ijzersterke albums die bij mij nog altijd veelvuldig de cd-speler ingaan is er nu een cd/dvd uitgekomen getiteld ‘Evening Dreams'. Drummer Wojtek Szadkowski, ook verantwoordelijk voor de meeste songs, is op de cd's uitstekend maar blijkt live een geweldenaar te zijn. Zanger en bassist! Robert Amirian doet nauwelijks voor hem onder en zowel gitarist Sarhan Kubeisi als toetsenist Krzysiek Palczewski zijn eveneens prima op dreef. Het aardige van deze fraaie digiboek-uitgave is ook dat je kan kiezen uit een audiocd of de dvd-registratie, beide op één nummer na met dezelfde tracklist. De laatste is aangevuld met interviews en allerhande informatie tot maar liefst bijna vier uur materiaal. Er worden voornamelijk nummers van ‘Evening Games' gespeeld maar o.a. ook de pakkende titelsong van het eerste album ontbreekt niet. Collage lijkt hiermee definitief een gesloten boek te zijn voor zover dit het al niet was.

Satellite - Into the Night
Label:
Metal Mind
Site:
satellite
Jaar:
2007
Duur:
63:48
Recensent: JProg
Waardering:

Een herhalingsoefening of worden nieuwe paden bewandeld? Die vraag had ik voor de eerste beluistering van de nieuwe cd van Satellite. Die eerste indruk was er één van: het is veel minder toegankelijk dan voorheen en het wemelt van eigentijdse percussieloopjes. Dat laatste is gezien het brein achter de band, drummer Wojtek Szadkowski, niet verrassend, wel de heftige sound die sommige songs kenmerkt. Hoewel dat laatste na wat gewentijd ook wel weer meevalt. Maar kenmerkt een dergelijke eerste kennismaking niet de betere albums?
Dit album, de laatste van een drieluik, is de vierde van deze Poolse band als ik de live cd/dvd ‘Evening Dreams’ meetel. Tijd dus om of te verzanden in meer van hetzelfde of met muziek te komen met nieuwe impulsen. Om maar te beginnen met de conclusie, dat laatste is uitstekend gelukt. Natuurlijk heeft ‘Into the Night’ de blauwdruk van de Satellite-sound behouden, maar er zijn opnieuw erg boeiende songs gecomponeerd. Zoals gemeld, de ritmische invulling is heel opvallend in veel varianten aanwezig en de muziek heeft nog altijd het dynamische en symfonische karakter zoals dat ooit begon met de voorloper van Satellite, het roemruchte Collage. Maar de nummers hebben steviger rifs gekregen, waarbij gitarist Sarhan Kubeisi opvallend meer solo van leer trekt dan voorheen.
Deze cd langsgaand passen de eerste twee nummers, ‘Into the Night’ en het ruim dertien minuten durende ‘Dreams’ nog het meest bij voorgaande albums. Maar vanaf het toetsenintermezzo ‘Lights’ worden met een hoogtepunt ‘Don’t Walk Away in Silence’ de technische mogelijkheden anno 2007 op het gebied van instrumentatie en opnametechniek verkend in vernuftige composities die toch gevoel en emotie hebben. Uitstekende progressieve muziek van een perfect op elkaar ingespeelde band - ondanks de nieuwe bassist Jarek Michalski - is het resultaat. Naast de excentrieke drummer Wojtek Szadkowski en toetsenist Krzysiek Palczewski heeft de band met de altijd weer indrukwekkende zanger Robert Amirian een sterke troef. ‘Heaven Can Wait’ heeft een snel wortelend meezingrefrein en zonder een moment langdradig te worden sluit ‘Forgiven and Forgotten’ lichtvoetig in een bijna Latin-sfeer af. Op de eerste uitgave in digipack-format staan twee bonustracks, samen ruim tien minuten, die ook op een reguliere uitgave zeker niet zouden misstaan.
In een interview vernam ik van bandleider Wojtek Szadkowski dat hij een fors platencontract heeft voor veel Satellite-albums. Als dit zo verder gaat belooft dat nog heel wat voor de toekomst. Daar is dit ‘Into the Night’ als afsluiter van de dag-avond-nacht cyclus een prima bewijs van.

JProg (12-2007)

Bezetting:
Wojtek Szadkowski - drums, percussion
Robert Amirian - zang
Sarhan Kubeisi - gitaar
Krzysiek Palczewski - keyboards
Jarek Michalski - bas

Satelitte - Nostalgica
Label:
Metal Mind
Site:
Jaar:
2009
Duur:
67:50 (incl bonus)
Score:
Door:
John (04-2009)

Stabiel, degelijk, betrouwbaar. Dat schiet door het hoofd voordat het nieuwe album van Satellite beluisterd wordt. Maar ook de zekerheid dat het nooit zal teleurstellen en dat er waarschijnlijk weinig verrassingen - lees ontwikkelingen - zullen zijn. Het artwork van de digipack is geheel in lijn met voorgaande albums, deze eerste uitgave heeft weer twee bonustracks. De bezetting is onveranderd waarbij ene Amarok wat extra keyboards en de tweede gitaarsolo op het laatste nummer speelt. Het eerste deel van ‘Nostalgica’ is goed maar biedt geen opvallende hoogstandjes. Pas vanaf track vijf, ‘Over Horizon’, gaan de oren gespitst worden. Spannende percussie, mysterieuze keyboards, solide zang, het loopt soepel en klinkt lekker. Het tweede deel van de cd blijft het interessantst door de intrigerender composities waarin wat andere wegen gevonden worden binnen het door drummer en muzikaal brein Wojtek Szadkowski gedomineerde spectrum. ‘Am I Losing Touch’ en ‘Is It Over’ zijn daar fraaie voorbeelden van. De bonus tracks horen er weer gewoon bij en maken van dit vierde studioalbum een niet opzienbarende maar aantrekkelijke cd. Evenwichtig, solide, veilig.

Discografie:
A Street Between Sunrise and Sunset (2003)
Evening Games (2005)
Evening Dreams (2006)
Into the night (2007)
Nostalgica (2009)

More S

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved