Uli Jon Roth

Uli Jon Roth - Under a Dark Sky
Label:
Site:
ulijonroth
Jaar:
2008
Duur:
63:39
Recensent: JProg
Waardering:

Uli Jon Roth was ooit gitarist bij de Scorpions. Hij maakte met deze band in de zeventiger jaren van de vorige eeuw vijf succesvolle albums waarna artistieke meningsverschillen hem deden besluiten de groep vaarwel te zeggen. Zijn compositorische inbreng werd meer en meer beïnvloed door enerzijds klassieke muziek en anderzijds gitaarlegende Jimi Hendrix. En dat ging te veel wringen met de hard rock pop van de Scorpions. Hij formeerde een nieuwe band, Electric Sun, waarmee hij een drietal spiritueel geïnspireerde albums produceerde. Zo maakte hij een werkstuk over zijn idool Jimi Hendrix, een album over Anwar Sadat, de vermoorde ex-president van Egypte, en één opgedragen aan Martin Luther King. Dit alles speelde in de tachtiger jaren waarna hij o.a. speciale “Custom Made” gitaren - de Sky Guitar - ging maken en een viertal symfonieën componeerde. En ook met een orkest uitvoerde, het bleef niet bij papierwerk.
Deze gitarist en multi-instrumentalist - schilderen en dichten doet hij ook nog - heeft voor zijn nieuwe album, ‘Under a Dark Sky’, o.a. Mark Boals (ex-Yngie Malmsteen, Royal Hunt) en Liz Vandall (ex-Sahara) weten te strikken. Daarnaast is een orkest en zangkoor aangerukt evenals een aantal operazangers. Ergens tussen rock en metal probeert hij op een klassieke manier zijn muzikale kunnen en zijn maatschappelijke betrokkenheid te uiten. Het resultaat is, als onderdeel van een meeromvattend 'Sky of Avalon' project, een volledig “Over the Hill” gebeuren geworden. Alles is zo zwaar aangezet en geforceerd dat waar het bij muziek om gaat, melodie en emotie in goede songs gevat, volledig ondergeschikt is geworden. De aanduiding ex-Scorpions bij Roth was voor mij al niet direct een aanbeveling, maar men kan andere wegen gaan bewandelen. Dat is zeker gedaan, maar een richting op die zo theatraal is, dat het gitaarspel van hem - hij kan zonder discussie uitstekend spelen - het enige veel te schaarse lichtpunt is. Zware orkestraties, technische acrobatiek en overdadige zangpartijen, daar is het album mee volgepropt.
Na de worsteling door negen songs is het laatste nummer, het achttien minuten klokkende ‘Tanz In Die Dämmerung’ in overtreffende trap over de top van de berg. Een stijlbreuk is na het voorgaande eigenlijk ook niet meer te verwachten. Dan is de andere lange song, ‘Land of Dawn’, nog beter te pruimen. Goed beschouwd is er maar één nummer dat mij goed bevalt, het half instrumentale ‘Light & Shadows’, waarop Roth laat horen waar hij bedreven in is, gewoon gitaarspelen.
Klassiek gerichte rockmuziek en geëngageerde teksten zijn geen zaligmakende ingrediënten voor een goed album. Productietechnisch mag het top zijn, mooi artwork hebben, maar Uli Jon Roth en zijn gelegenheidsband zijn veel te ver verwijderd geraakt van hun muzikale roots. Voor mij is het zeker geen symfonisch meesterwerk, maar misschien moet het passende jaargetijde, een koude winter, nog aanbreken?

JProg (09-2008)

Bezetting:
Uli Jon Roth - Guitars, Bass, Keyboards
Mark Boals, Liz Vandall, Peter Ewald, Kerstin Domrös, Michael Flexig, Uli Jon Roth, Akasha Dawn Roth, Gwen Adams - Lead Vocals
Nippy Noya - Ethnic Percussion
Chris Lowe - Orchestral Percussion
Michael Éhre - Drums
Sky Orchestra
Sky Choir

Discografie:
Aquila Suite - 12 Arpeggio Concert Etudes for Solo Piano (1991)
Sky of Avalon - Prologue to the Symphonic Legends (1996)
Transcendental Sky Guitar Vol. I & II (2000)
Metamorphosis of Vivaldi's Four Seasons (2003)
Under A Dark Sky (2008)

More R

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved