Radiohead

Radiohead - In Rainbows
Label:
XL Recordings
Site:
radiohead
Jaar:
2007
Duur:
42:45
Recensent: JProg
Waardering:

Het ijkpunt voor progliefhebbers bij de naam Radiohead zal vaak ‘Ok Computer’ uit 1997 zijn. Maar regelmatig, en dat geldt ook voor mij persoonlijk, wordt ‘The Bends’ als favoriet album genoemd. De songgerichtheid is daarop groter en uitstekend vermengd met originele muzikale wendingen. Hun hele carrière is de band altijd blijven zoeken naar vernieuwing op het speelveld tussen alternatieve rock en atmosferische muzieksoorten.
Het maken van het achtste album, ‘In Rainbows’, heeft twee jaar geduurd waarna maar weinig mensen zal zijn ontgaan dat het album aanvankelijk - alleen bij de band zelf - als download voor een zelf te bepalen prijs verkrijgbaar was. Als je bekend bent kan je zoiets doen, maar deze opvolger van ‘Hail to the Thief’ uit 2003 is nu ook - en niet meer als download - als reguliere cd uitgebracht. Deze heeft een fraaie kartonnen verpakking gekregen waarin een bouwdoos met drukwerk om er een jewel-case omhulling van te maken is bijgeleverd. Bij een aantal aanbieders werd zelfs een poster op A0 formaat verstrekt - een exemplaar hangt prominent in een OJE Music redactielokaal - je vergeet haast dat het gewoon om een stukje muziek gaat. Is het gebodene nu al deze toestanden waard?
Duidelijk is dat Radiohead op zijn muzikale zoektocht weer een interessante stap gezet heeft. Zanger Thom Yorke blijft met zijn ijle stem overheersen, maar de songs zijn gevarieerd, gedomineerd door zowel elektronische geluiden als gitaar, ondersteund door vindingrijke ritmepatronen. Wild, melodieus en tegendraads. Het geheel doet af en toe wel wat klinisch aan, geforceerd gezocht en mist een duidelijk gevoel. Dat laatste, het gebrek aan echte emo, vind ik sowieso een tekort bij de band. Maar alles is onbetwistbaar Radiohead. Top zijn de naast de overrompelende opener ’15 Step’, het angstaanjagende ‘Bodysnatchers’, het hitgevoelige ‘Weird Fishes/Arpeggi’ en ‘Faust Arp’ dat bijna akoestisch aandoet. Verder springt ‘Jigsaw falling into Place’, dat loopt heel lekker, er echt uit.
Zo heb ik bijna alle tien de nummers genoemd, kortom, dit kan en mag je niet missen.

JProg (1-2008)

Bezetting:
Thom Yorke - zang, gitaar, piano
Ed O'Brien - gitaar, backing-vocals, elektronica, percussie
Jonny Greenwood - gitaar, elektronica, percussie, piano
Colin Greenwood - bas
Phil Selway - drums

Discografie:
Drill (1992) EP
Pablo Honey (1993)
Itch (1994) - EP
My Iron Long (1994) - EP
The Bends (1995)
No Surprises / Running From Demons (1997) - EP
OK Computer (1997)
Airbag / How Am I Driving? (1998) - EP
Kid A (2000)
Amnesiac (2001)
I Might Be Wrong (Live Recordings) (2001)
Hail to the Thief (2003)
In Rainbows (2007)

More R

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved