Tim "Ripper" Owens

Tim "Ripper" Owens - Play my Game
Label:
Steamhammer
Site:
timripperowens
Jaar:
2009
Duur:
52:59
Recensent: OProg
Waardering:

Aangezien het zou kunnen zijn dat voor de pure symfoliefhebber bij de naam Tim Owens niet direct een belletje gaat rinkelen een kort overzicht van zijn activiteiten van de afgelopen twintig jaar. Begin jaren negentig zong "Ripper" in de metalband Winter’s Bane. Het bewijs van de samenwerking is het album ‘Heart of a Killer’. In deze periode trad hij ook naar voren als zanger van de Judas Priest-coverband British Steel. Het vervolg is bij velen bekend. Rob Halfort verliet Judas Priest en Tim Owens kwam als zanger terecht bij zijn jeugdidolen waarmee hij twee studioalbums zou maken. De meningen over deze twee schijfjes zijn overigens verdeeld. Er is een groep die het matige albums vindt welke nog enigszins gered worden door de zang van Owens. Ook is er de mening dat aardige muziek om zeep geholpen wordt door de niet bij Judas Priest behorende zang. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Het gonsde ondertussen al jaren van de geruchten dat Rob Halford weer terug zou komen bij zijn band, hetgeen ook gebeurde in 2003. Lang was "Ripper" echter niet alleen. Iced Earth kwam zonder zanger te zitten toen Matt Barlow besloot te stoppen met het leven als muzikant voor een baan als politieagent. Het album ‘The Glorious Burden’ was op dat moment al helemaal opgenomen.
Bandleider Jon Schaffer was echter niet tevreden over de zang en het geheel werd opnieuw ingezongen door Owens. Zo kon het gebeuren dat al vrij snel na het betreden van Iced Earth er een album uitkwam. Na de tweede langspeler, ‘Framing Armageddon (Something Wicked Part 1)’, haalde Schaffer echter Barlow terug naar Iced Earth, zodat Owens weer zonder groep kwam te zitten. Hij zette zijn carrière voort bij Yngwie Malmsteen's Rising Force, waarmee een album op werd genomen.
Ondanks dat Tim tijdens Iced Earth al een eigen band was begonnen met de naam Beyond Fear is hij nu toch voor het eerst helemaal voor zichzelf bezig. Misschien heeft het er mee te maken dat hij nu eens wilde laten horen wat hij zelf kan schrijven. Bij al zijn bands was zijn invloed op de composities gering en nu krijgt Owens voor het eerst de volledige vrijheid.
Er is een aardige berg gastmuzikanten voor dit album bijeen gezocht. Zo komen we onder andere tegen: Doug Aldrich (Whitesnake), Billy Sheehan (Mr. Big), Bruce Kulick (ex-KISS), Jeff Loomis (Nevermore), Michael Wilton (Queensrÿche), James Lomenzo (Megadeth) en Vinny Appice (Heaven and Hell). Met een dergelijke selectie gastmuzikanten kan het natuurlijk niet anders dan dat het eindresultaat van goede kwaliteit is. De stem van Tim is zoals altijd erg sterk en duidelijk herkenbaar. 'Play my Game' is een album geworden dat prima wegdraait. Het zit echter wel ver van de progressieve rock vandaan en past beter in het straatje van de liefhebber van rechttoe-rechtaan rockmuziek en AOR. Liefhebbers van dit genre zullen zeker niet teleurgesteld zijn. Voor mijzelf kan ik me echter niet voorstellen dit album echt veel te zullen draaien.

OProg (06-2009)

Bezetting:
Tim "Ripper" Owens - lead vocals, additional guitars
Met:
Guitar -
Bob Kulick - tracks 1, 4, 6, 8, 9, 13
Bruce Kulick - track 6
Carlos Cavazo - track 5
Craig Goldy - track 2
Doug Aldrich - track 7
Chris Caffery - track 12
Steve Stevens - track 4
Jeff Loomis - track 3
Michael Wilton - track 8
Neil Zaza - track 10
John Comprix - tracks 2, 3, 5, 7, 10, 11
Mike Callahan - track 4
Bass -
Marco Mendoza - track 12
Billy Sheehan - tracks 6, 7
David Ellefson - track 8
James Lomenzo - track 3, 11
Rudy Sarzo - tracks 1, 2, 5, 10, 13
Tony Franklin - track 9
Dennis Hayes - track 4
Drums -
Simon Wright - tracks 1, 2, 5, 7, 8, 10, 12
Vinny Appice - track 13
Bobby Jarzombek - track 9
Ray Luzier - track 4
Brett Chassen - 3, 6, 11

Discografie:
Play my Game (2009)

More O

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved