Oceansize

Oceansize - Frames
Label:
Site:
oceansize
Jaar:
2007
Duur:
68:58
Recensent: JProg
Waardering:

Een nieuwe band bij Inside Out is het uit Manchester afkomstige Oceansize. Een tussen post-metal en rock opererende formatie. Voor mij is hun nieuwe cd ‘Frames’ de eerste kennismaking met de groep dus in welke mate deze cd afwijkt of voortgaat ten opzichte van eerder werk weet ik niet. Men was na de eerste twee albums aangeland op een kruispunt omdat de medeoprichter en bassist Jon Ellis de band verliet. De afspraak was dat de groep dan ontbonden zou worden maar op speciale aandrang van Ellis werd een vervanger gezocht zodat Oceansize voort kon gaan. De nieuwe bassist Steven Hodson is afkomstig uit de hardcore punk scene en zijn invloed op ‘Frames’ is duidelijk waarneembaar. Daarnaast zijn ze van maatschappij gewisseld, men is van Beggars Banquet naar Superball gegaan, een speciaal voor hen gecreëerd label.
De muziek is volgens de band zelf ten opzichte van het tweede album harder en complexer geworden. Geheel volgens de hoge ambities van de groepsleden, men wil grootse muziek maken vol avontuur zoals niet eerder vertoond. Het album is geproduceerd door Chris Sheldom die dit ook al op de eerste cd had gedaan. De songstructuren ontstaan gedurende weken, soms maanden “jammen” in de studio waaruit uiteindelijk de nummers het levenslicht zien. Muziek die verwantschap heeft met die van Tool en Godspeed you Black Emperor!. Ze waren ooit van de partij op festivals waar ook Porcupine Tree en Cooheed & Cambria op het podium stonden.
De albumtitel refereert aan tijd als raamwerk van je leven met als hoofdconcept gezichtsbedrog. Daar kan je heel wat kanten mee op en met acht nummers wordt een brede gitaarsound neergezet leunend op intensief repeterende keyboards en zware bas en drumpatronen. De uitstekend passende zangstem van Mike Vennart geeft de soms overdonderende geluidsmuur de diepte die alles naar een nog hoger plan trekt. Bovendien, en dat is opvallend knap, is er altijd veel aandacht voor de melodie. De gitaren worden door drie man gespeeld dus die zijn een sterke instrumentale partij, maar de keyboards van bassist en toetsenist Steven Hodson roeren zich danig. Vanaf het meanderende ‘Commemorative T-shirt’ wordt de luisteraar getrakteerd op excellente muziek vol gevoel en emotie ondanks de snoeiharde opzet van de songs. ‘Trial of Fire’ is ook zo’n juweel met inventief drumwerk van Mark Heron, een drummer die geweldige power en detail weet te combineren. Of het mysterieus beginnende ‘Savant’, waar vanuit de relatieve stilte de climax wordt gezocht en gevonden. Parel na parel komt langs, ‘Only Twins’ is er weer zo één. Uiterst origineel gecomponeerd waarbij vanuit de individuele expressie van ieder bandlid afzonderlijk een hechte compositie ontstaat. Een bijzondere vermelding verdient gastviolist Semay Woon die drie nummers een heel speciaal accent meegeeft.
Het superhoogtepunt is ‘An Old Friend Of The Christies’ wat met ruim tien minuten een blauwdruk van het kunnen van de groep is. Modern, heftig, vernieuwend en toch goed in het gehoor blijvend. Het volgende meer metal georiënteerde ‘Sleeping Dogs And Dead Lions’ geeft weer een heel andere kijk op de talenten van deze groep. De afsluitende titelsong ‘The Frame’ zet moeiteloos het onwaarschijnlijk hoge niveau van de voorgaande tracks voort.
Duidelijk is dat Oceansize met dit ‘Frames’ een topwerk heeft geleverd. Grappig dat muzikanten die niet direct uit de traditionele progscene afkomstig zijn zo’n baanbrekend, actueel en progressief album af kunnen leveren en daarmee een voortrekkersrol voor progressieven kunnen vertolken. Dat wordt dringen in mijn top-drie van 2007.

JProg (09-2007)

Bezetting:
Mike Vennart - zang, gitaar
Gambler - gitaar
Steve Durose - gitaar, zang
Steve Hodson - bas, toetsen
Mark Heron - drums

Gast:
Semay Woon - viool

Oceansize - Home & Minor
Label:
Superball
Site:
oceansize
Jaar:
2009
Duur:
32:06
Recensent: JProg
Waardering:

Ooit gaf ik Oceansize voor het album ‘Frames’ de hoogste waardering die bij OJE Music mogelijk is. Achteraf heb ik regelmatig betwijfeld of dat niet erg hoog gegrepen was. Een uitstekend album van een prima band, maar het zakte toch al snel wat weg. De verwachte top-drie notering in mijn jaarlijst 2007 werd met de hakken over de sloot een tiende positie.
De uitgave van de gelimiteerde (5000) 3-dvd/4-cd box in 2009 met drie optredens waarin hun even zo vele albums live vertolkt worden was een opmerkelijk gebeuren. Het bevestigde enerzijds de klasse van de band, anderzijds het repeterend karakter van hun songs en waarschijnlijk daardoor de relatief korte topbeleving. Een mooie luxe boxuitgave is het, maar ik heb nog steeds bedenkingen of het niet wat overdreven is bij de bereikte status van de band.
De band blijft zeker verrassen met nu weer een prettig geprijsde, tot 3000 gelimiteerde, cd van ruim een half uur met exclusief materiaal. En hoe exclusief is dit dan naast de beperktheid van de oplage? Zes songs geheel in de muzikale lijn van de band maar met interessante verdiepingen. Een mini-album terwijl het geen album is en semi-akoestisch zonder akoestische instrumenten. Zo zijn daar gastrollen voor trompet, pedal steel gitaar en een zangeres. Het maakt het half uurtje heel boeiend omdat er nog al wat luiken opengedaan worden. Tot zelfs geslaagde ambient oefeningen met de nummers ‘Monodromes‘ en ‘Didnaeland’. Let ook op de mooie details van de gitaren en de gevoelige piano uitloop in de sterke titelsong ‘Home & Minor’.
Als aanloop naar een nieuw album is dit ‘Home & Minor’ zeker geen leeg tussendoortje. Het zou best eens een schakel kunnen zijn naar een nog bredere artistieke horizon, hoewel Oceansize al een groot formaat heeft.

JProg (01-2010)

Bezetting:
Mike Vennart - zang, gitaar
Gambler - gitaar
Steve Durose - gitaar, zang
Steve Hodson - bas, toetsen
Mark Heron - drums

Gasten:
Tom Knott - trompet
Norman McLeod - pedal steel gitaar
Kate Ray - zang

Discografie:
Effloresce (2003)
Everyone Into Position (2005)
Frames (2007)
Feed to Feed - DVD (2009)
Home & Minor (2009)

More O

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved