Native Window

Native Window - Native Window
Label:
Site:
nativewindow
Jaar:
2009
Duur:
41:20
Recensent: JProg
Waardering:

Kansas zonder Steve Walsh. Dat is kort gezegd Native Window. Billy Greer, David Ragsdale, Richard Williams en Phil Ehart hebben zich niet langer neergelegd bij het gegeven dat Steve Walsh geen nieuwe songs voor Kansas meer wil maken. Dus men is gevieren muziek gaan maken. Zanger en bassist Greer doet bij Kansas al met regelmaat de frontpositie dus dat zou geen punt moeten zijn. Maar het gevaar is levensgroot dat het pap zonder zout wordt.
Ofschoon ik Billy Greer bij Kansas als tweede zanger best goed vind gaat het debuut van Native Window bij mij uit de startblokken met twijfels op dat gebied. Kan hij vocaal de kar trekken? Om maar direct te concluderen, hij doet dat niet onverdienstelijk maar met mate slaagt hij daarin. Hij is een goede zanger, echter het is allemaal redelijk vlak. Natuurlijk moet het niet vergeleken worden met de expressieve zangkunsten van Steve Walsh, maar toch. Af en toe een nummer is toch wat anders dan een heel album lang boeien.
De tien redelijk korte songs - maximaal vijf minuten - zijn niet erg opzienbarend. Onderhoudend is misschien een beter woord. Melodische rockmuziek die af en toe wel erg gladgestreken is. De viool van Ragsdale is altijd het beluisteren waard, maar er is weinig interactie - lees duel - met bijvoorbeeld de gitaar van Williams. Die houdt zich meestal in alsof hij het groepsgebeuren niet te opvallend wil verstoren. De ritmesectie is natuurlijk solide, hoe kan het ook anders. Billy Greer en Phil Ehart doen dat al een tijdje samen.
Native Window heeft, laat dat duidelijk zijn, zeker geen slecht debuut afgeleverd. Voor Kansas fans is het bijna verplichte kost. Maar iets meer avontuur in de composities en wat scherpe randjes zouden welkom zijn geweest. Als compensatie voor de gepolijste songlijnen en dito productie. Nu is het gevaar levensgroot dat de cd in de grote berg goede albums verdwijnt omdat er te weinig uitschieters op staan en er een duidelijk muzikaal gezicht ontbreekt. Bij Native Window is daar ook nog het onvermijdelijke vergelijk met de thuisband die Kansas heet en die in het voordeel van de laatste is. Dat lijkt me geen verrassing maar is ook geen schande.

JProg (12-2009)

Bezetting:
Billy Greer - zang, bas
David Ragsdale - viool
Richard Williams - gitaar
Phil Ehart - drums

Discografie:
Native Window (2009)

More N

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved