Multi Story

Multi Story - East/West
Label:
Kinesis
Site:
-
Jaar:
1985/92
Duur:
39:19
Recensent: OProg
Waardering:

In de paar jaar dat het muzieklabel Kinesis actief was heeft ze een behoorlijke stapel cd-versies van oudere albums de wereld in gezonden. Naar eigen zeggen waren het in de meeste gevallen klassiekers, terwijl ze naar mijn idee redelijk snel de vergeethoek ingingen. Niet voor niets zal Kinesis al jaren geleden opgedoekt zijn.
Een opvallende heruitgave die uitgebracht werd was het origineel in 1985 verschenen 'East/West' van het Britse Multi-Story. Opvallend, omdat ik door de verhalen rond het album het idee kreeg met een belangrijke progressieve schakel van doen te hebben. Dit bewijst ook het infovelletje dat ik als extra bij de cd heb zitten:

CD reissue of the first and best album by a 1980’s UK band that was once hailed as the new Yes. Perhaps this is the direction Yes should have taken in the 80’s, falling as it does between 70’s Yes and 90125-era Yes on the commercial spectrum. Paul Ford’s vocals are reminiscent of Jon Anderson’s, and Rob Wilsher gets that big Wakemanesque sound from his keyboards, including Mellotron. Pendragon and Castanarc fans should love this album.

Kortom: het vermoeden bestond dat dit een kleine klassieker binnen het genre was. Reden ook om het album eens aan te halen, want als het echt zo'n meesterwerk is is het toch vreemd dat er ook op internet zo weinig over te vinden is. Misschien was mede daarom de teleurstelling des te groter na het eindelijk beluisteren van het schijfje. We hebben hier zeker niet te maken met een slecht album, maar wel met een band die niet kan tippen aan de kwaliteit die b.v. Yes in die periode te bieden had.
De groep liftte mee op de neo-proggolf van begin jaren tachtig met bands als IQ, Pallas en Pendragon. Er zitten elementen van deze groepen in, waarbij aangemerkt moet worden dat de beginperiode van de laatstgenoemde het meest met Multi-Story te vergelijken is. De muziek heeft ook veel raakvlakken met Pendragon’s ‘Fly High, Fall Far’ en ‘The Jewel’. In commercieel opzicht was dit in die periode zeker niet oninteressant, getuige het feit dat de groep al in 1984 voor de Radio One Rock Show van Tommy Vance opnames mocht maken voor de BBC. Gevolg hiervan was een contract met het nieuw op te richten platenlabel FM dat eigendom was van Heavy Metal Records.
Ondanks dat ook Pendragon op het eerste werk nog niet op haar top zat, haalt 'East/West' dit niveau niet. Op de eerste albums van deze Britten zijn er altijd uitschieters te vinden die snel blijven hangen en als herkenningspunt boven komen. Bij Multi-Story is dit veel minder het geval. De muziek kabbelt lekker door, maar er zijn geen memorabele nummers te vinden. Daarnaast zit de 'Yes-vergelijking' hem nog het meest in de zang van Paul Ford, die soms wel aan Jon Anderson doet denken. Het sterkste punt is echter het keyboardwerk van Rob Wilsher, die meteen de meest opvallende rol heeft. Het grootste euvel blijft dat de nummers gewoon niet sterk genoeg zijn en er duidelijke hoogtepunten ontbreken. Het geheel is op een jaren tachtig neoprog manier behoorlijk poppy en aardig commercieel, waarbij ik met name het Pendragonesque ‘Breaking Ground’ en ‘Carrie’ wil noemen. Kortom, niets mis met dit soort muziek, maar het doet me in dit geval niet echt veel. De productie is overigens wel uitstekend en in handen van Liam Sternberg. Dat hij bepaald geen prutser was bewijzen een aantal van zijn andere projecten wel, bijvoorbeeld zijn rol als schrijver van de een jaar later verschenen Bangles-hit 'Walk like an Egyptian'.
‘East West’ is bepaald niet de klassieker die elke neoprog verzamelaar dient te bezitten. Desondanks is het best een item waar de liefhebber van het vroege Pendragon en Pallas plezier aan zal kunnen beleven. Het is zeker geen slecht album, maar ook absoluut geen topper, zoals ik bij de aankoop dacht. Daarom slechts aanbevolen voor verzamelaars en liefhebbers van het genre.

OProg (7-2008).

Bezetting:
Paul Ford - vocals, 6 & 12 string
ovation, Gibson Les Paul
Roger Nasey - custom bass guitar
Rob Wilsher - polysix, DX7, solina strings, Pro-1, Mellotron, grand piano
Andy Carney - aria pro lead guitars
Steve Byrne - drums

Discografie:
East/West (1985/92)


More M

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved