Mindflow

Mindflow - Mind over Body
Label:
Gordeon Music
Site:
mindflow
Jaar:
2006
Duur:
79:57
Recensent: JProg
Waardering:

Een progressieve rock sensatie uit Brazilië. Zo luidt in het kort de presentatie van Mindflow. En het moet gezegd, de uitgave van hun “Masterpiece” getiteld ‘Mind over Body’ liegt er niet om. Een zeer fraai uitgevoerde digipack met maar liefst twee cd-boekjes zorgt voor een aantrekkelijke en nieuwsgierig makende start.
De band bestaat uit een traditionele vijfmansformatie en levert met deze cd het tweede album af. Men timmert behoorlijk aan de weg met o.a. een wereldtournee en redelijk succesvolle verkopen in talloze landen. De groep produceert prog-metal van hoog niveau waarbij verschillende invalshoeken niet uit de weg worden gegaan. Het geheel is zeer gevarieerd waarbij het productionele aspect door de inzet van gerenommeerd materiaal en dito medewerkers top is. Lange nummers zijn het resultaat. De eerste beluisteringen van dit conceptwerk laten een wat rommelige indruk achter, een beetje het gevoel dat men teveel wil, te ambitieus is. Maar na een aantal draaibeurten valt de puzzel goed in elkaar. Speltechnisch kunnen ze heel wat aan en de uitstekende zanger Danilo Herbert doet af en toe aan James Labrie en Daniel Gildenlöw denken. Dream Theater en Pain of Salvation referenties borrelen dan ook regelmatig op maar de band heeft wel degelijk een bijzonder en eigen gezicht.
De opener ‘Crossing Enemy’s Line’, ruim tien minuten, is zo’n voorbeeld van de heftigheid en diversiteit die pas na een aantal keren gewaardeerd zullen worden. Vooral het symfonische tweede deel met een mooie gitaarsolo en gedragen toetsenspel is knap maar het heeft tijd nodig. Het zoeken van tegendraadse en onverwachte wendingen lijkt het handelsmerk van de band. Pas op de pianogedreven ballad ‘Thousand Miles From You’ wordt gas teruggenomen en is het metal-achtige geheel verdwenen. Dat blijft zo op ‘Just Water, You Navigate’, een song die voor liefhebbers van progressieve rock een heerlijk nummer is vol afwisseling en muzikale hoogstandjes. Maar overwegend hebben de nummers een stevige opzet waarbij bombastische entourages en zelfs een zigeunerorkestje moeiteloos opgedist worden. Het lange 'Follow Your Instinct’ en het afsluitende ‘Hide And Seek’ vind ik de hoogtepunten van het album omdat in die nummers de balans tussen de talloze prog/metal/symfo invloeden mij het beste bevalt.
Niet alleen de uitvoering van deze cd is indrukwekkend, ook de band heeft heel wat te bieden, aan zelfvertrouwen en bewuste keuzes heeft Mindflow geen gebrek. Progressieve rock van ver, fris en vakkundig gecomponeerd en gespeeld, vol emotie en vooral durf. Een regelrechte aanrader.

JProg (6-2007)

Bezetting:
Danilo Herbert - lead vocals
Miguel Spada - keyboards,backing vocals
Ricardo Winady - bass
Rodrigo Hidalgo - guitars,backing vocals
Rafael Pensado - drums,backing vocals

Discografie:
Just The Two Of Us… Me And Them (2004)
Mind over Body (2006)

More M

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved