Arjen Anthony Lucassen

Lost In The New Real
Label:
Bandsite: arjenlucassen
Jaar:
2012 Duur: 47:16 & 43:20
Recensent: JProg Datum 05-2012
Waardering:

Bij het afronden van de Ayreon cyclus heb ik me afgevraagd of Arjen Lucassen er ooit toe zou komen een echt soloalbum te gaan maken. Na wat omzwervingen met diverse projecten, o.a. Star One, is het er toch van gekomen. Uiteraard met een concept als leidend thema.
Dit keer ontwaakt de hoofdpersoon in de volgende eeuw. Of liever hij komt weer tot leven na gestorven te zijn in het heden en kijkt vanuit de toekomst terug op deze wereld. Met name het muzikale aspect daarin van op dit moment. Dat is ook een manier om je frustraties erover kwijt te raken.
Het verhaal wordt aaneen verteld door Rutger Hauer die dat op een dusdanig geïntegreerde wijze doet dat het er helemaal bij hoort. Verder volop ruimte voor Arjen Lucassen. En die doet dat met passie en energie zonder de typische Ayreon stijl geheel achter te laten. Maar geen waaier zangers want dat doet hij allemaal zelf. En hij kan uitstekend zingen. En niet alleen dat. Instrumentaal, met name de gitaar, is hij van grote klasse en levert het een muzikaal spektakel dat zijn eerdere projecten zelfs in de schaduw zet. Geïnspireerd door zijn roots - wat te denken van de songtitel ‘Pink Beatles in a Purple Zeppelin’ - passeren hedendaagse nummers die zich allerlei etiketten kunnen laten opplakken. Het concept deel van het dubbelalbum kent louter hoogtepunten waarbij de toegankelijke en ijzersterke productie zeker bijdraagt tot dit hoge niveau.
De tweede cd bevat, naast songs los van het concept, covers van o.a. Pink Floyd, Led Zeppelin, Alan Parsons en Frank Zappa. Het lijkt daardoor een bonuscd maar ook hier is de kwaliteit te hoog om dat zo te beoordelen. Het is meer een moderne vertolking van klassiekers echter zonder een spoor van nostalgie.
Met ‘Lost In The New Real’ bewijst Arjen Anthony Lucassen een unieke muzikant te zijn die na al zoveel muzikale uitspattingen solo voor een zeer creatief en boeiend album kan zorgen. Waarvan je misschien zo maar kan zeggen: dit behoort bij het beste wat hij ooit gemaakt heeft. En vergeet het artwork niet waarbij de vinyl uitgave bijna vanzelfsprekend de voorkeur heeft.

More L

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved