Kekal

Kekal - 8
Label:
Whirlwind Records Bandsite: kekal
Jaar:
2010 Duur: 56:36
Recensent: JProg Datum 02-2011
Waardering:

Indonesische experimentele post-metal. De naam is ‘Kekal'. Ze zijn al sinds 1995 actief en hebben met ‘8' hun achtste album uitgebracht. De drie leden van de groep hebben in 2009 de band verlaten maar Kekal bestaat nog wel. Op zich een uniek gegeven. Aanvankelijk maakte men black and death metal, maar aan die scene hebben ze zich ontworsteld door het avontuur te zoeken en grenzen te willen verleggen. Hoe? Door met uitersten te experimenteren en die te combineren. Kille elektronische ritmes met melodie en ritmiek, agressiviteit met ingehouden momenten, ingewikkeldheid met eenvoud. Geproduceerd met een grote diversiteit aan instrumenten. Elektrisch, akoestisch, analoog, digitaal, drums in allerlei soorten en maten, dit alles aangevuld met “live” buitenopnamen en “samples”. Dat kan heel wat worden maar is het nog te vatten en toegankelijk? Bovendien is de gekozen invalshoek niet uniek, het lijkt wel een tijdloos “statement” te worden. Ze zijn echter behoorlijk succesvol en breed gewaardeerd, niet alleen in hun thuisland maar ook in Amerika en Europa.
‘8' is bepaald geen gemakkelijk potje. Verwacht geen duidelijke songstructuren en pakkende refreinen. Het is allemaal, zeker bij eerste beluistering, redelijk vermoeiend waarbij uitersten zeker gevonden worden. De repeterende beats zijn meestal leidend en de Engelstalige zang geeft af en toe een psychedelische sfeer aan de nummers. Het wemelt daarbij van geluidseffecten die dit nog versterken.
Het is mijn eerste kennismaking met de band en deze elf nummers laten zich moeilijk vatten. Referenties zoeken valt ook al niet mee of het zou een Indonesische variant op de late King Crimson moeten zijn. Merkwaardig is wel dat zo'n band uit Indonesië komt. Je verwacht daar toch weinig ruimte voor zulk soort muziek - erg Indonesisch is het bepaald niet - en kennelijk heeft men daar een redelijk grote aanhang. Of dat hier, met name in de progressieve hoek, ook zal gebeuren betwijfel ik. Het is daarvoor ondanks de kwaliteit er van, voor mijn gevoel te ver over “The Edge of this Music”. De progressieve wel te verstaan.

More K

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved