Karmakanic

Karmakanic - Wheel of live
Label:
Regain Records
Site:
Jaar:
2004
Duur:
65:38
Score:
Door:
JProg (9-04)

Flower Kings basspeler Jonas Reingold houdt er al enkele jaren een hobbybandje op na waarin hij zijn voorliefde voor de vier dikke snaren naar hartelust kan uitleven. Op het tweede album van Karmakanic heeft hij wederom Goran Edman als zingende medegezichtsbepaler, naast vriend Zoltan Csórsz op drums en Krister Jonzon als bovengemiddelde gitarist. Incidentele gastrollen voor o.a. Roine Stolt en Tomas Bodin maken het een compleet side-project van de FK. Een aantal van de acht nummers, bijvoorbeeld de opener 'Masterplan pt1' (14:39), 'At the Speed of Light' (6:28) en 'Where the Earth meets the Sky' (12:59), doen dan ook aan genoemde band denken, hoewel de uitstekende zang van Edman en het nadrukkelijkere, regelmatig uitbundige basspel van Reingold de songs een ander gezicht geven. De meest afwijkende track, de vierde song 'Do u Tango', bevalt mij helemaal niet ondanks de zeer inventieve compositie. Te Zuid-Amerikaans en een maf thema. Maar de volgende songs maken het weer goed. O.a. een prachtig bas/gitaar/drums werkje 'Hindby', het zeer gevarieerde 'Wheel of live' met een meer poppy inslag en de mooie afsluiter 'Masterplan pt 2' zorgen voor prima progrock met sterke referenties aan de Flower Kings en Transatlantic.

Karmakanic - In a Perfect Day
Label:
Bandsite: karmakanic
Jaar:
2011 Duur: 62:43
Recensent: JProg Datum 09-11
Waardering:

Karmakanic is een band waarvan zonder beluistering vooraf muziek kan worden aangeschaft. Er is geen risico teleurgesteld te worden. Dat is de ervaring die ik met de eerste drie cd’s van de groep heb gekregen. Bandleider Jonas Reingold heeft er natuurlijk een beetje Flower Kings inzitten maar de muziek geeft altijd een frisse indruk.
Ook op dit vierde album, ‘In a Perfect World’, is dit, op de melige tekst van de lange opening ‘1969’ na, weer het geval. Een mengelmoes van korte en lange nummers, prima zang van Göran Edman, zoals op bijna elk album een “latin” geïnspireerd nummer waarvan je moet houden. Het geheel luistert uitstekend weg en vraagt met grote regelmaat om een nieuwe draaibeurt. Traditionele prog in een moderne jas, afwisseling troef, vol met muzikale hoogstandjes door muzikanten die op een aantrekkelijke manier hun technisch kunnen etaleren.
Met zulk soort "side-projecten", denk ook aan Roine Stolt’s Agent of Mercy, kan deze “The Flower Kings loze periode” gemakkelijk overbrugd worden.

More K

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved