Jakko M. Jakszyk

Jakko M. Jakszyk - The Bruised Romantic Glee Club
Label:
Iceni
Site:
Jakko
Jaar:
2006
Duur:
52:09 & 35:19
Recensent: OProg
Waardering:

Jakko M. Jakszyk, ik ken hem voornamelijk omdat hij lid is van The 21st Century Schizoid Band. Dit was een band die verder bestond uit leden van de vroegere bezettingen van King Crimson. Toch heeft hij al een dertig jaar lange carrière achter de rug. Met zijn jazzrock band Soon After speelde hij in de jaren zeventig al in het voorprogramma van Camel en Judas Priest. In de jaren tachtig was hij mede verantwoordelijk voor de hit ‘What Becomes of the Brokenhearted?’ van Dave Stewart. De single werd overigens ingezongen door Colin Blunstone. Ook zat hij in de jaren negentig nog een periode in Level 42, dat overigens als een nachtkaars uitgegaan is. Ook nam de Brit met Poolse naam zes soloalbums op waarvan het merendeel in de jaren negentig. De vijfde, ‘The Road to Ballina’, schijnt een aangrijpend album te zijn waarop hij vertelt over zijn jeugd en de herkomst van zijn Poolse vader en Franse moeder. Indrukwekkend is ook de verzameling muzikanten die aanwezig is. Mel Collins, Robert Fripp, Mark King, Danny Thompson, Gavin Harrison, Hugh Hopper, Dave Stewart, Ian MacDonald, Ian Wallace, John Giblin, Gary Barnacle en Clive Brooks.
Wijlen Pip Pyle heeft met een soortgelijke all-star lineup met ‘Seven Year Itch’ ooit bewezen dat een dergelijke bezetting geen garantie is voor een meesterwerk. Zijn album was zeker niet slecht, maar klonk erg fragmentarisch en bepaald niet als een geheel. Jakszyk is echter niet in deze valkuil gestapt en heeft met ‘The Bruised Romantic Glee Club’ een van de sterkste albums van afgelopen jaren weten af te leveren.
De muziek is gewoonweg schitterend en weet de sterkste momenten uit de Canterbury Rock samen te smelten tot een geheel. Het album bestaat uit twee delen. De eerste cd heet ‘Now’ en bevat nieuw materiaal. ‘Then’ is dan uiteraard de tweede schijf en is grotendeels opgebouwd uit nummers die van grote invloed zijn geweest op Jakko. Toch is het niet het klakkeloos naspelen van origineel materiaal. Hierbij zit de Engelsman ook in een luxepositie. Zo heeft hij bijvoorbeeld de tekst van ‘Pictures of a City’ laten herschrijven tot ‘Pictures of an Indian City’. Iets wat niet iedereen zich kan veroorloven. Het album schijnt muzikaal gezien in het verlengde te liggen van de voorganger, iets wat ik zelf helaas niet kan beoordelen. De muziek zelf combineert de beste dingen die in de Canterburyscene te horen waren, gespeeld door uitstekende muzikanten. Speciaal wil ik overigens nog Gavin Harisson noemen. De drummer van onder andere Porcupine Tree maakt zoals zo vaak indruk met zijn sterke, solide drumwerk. Om nog een keer een link te leggen met King Crimson, Oook Fripp heeft zijn kwaliteiten opgemerkt en anno 2009 is hij, samen met Pat Mastelotto, drummer van deze band.
Jakszyk heeft met deze dubbelaar een waar topwerk afgeleverd. Jammer is dat de distributeur vrij snel na het verschijnen op de fles ging zodat het album nog amper te krijgen is. Gelukkig las ik dat het, als het meezit, spoedig opnieuw uitgebracht zal worden. Hopelijk wordt het dan opgemerkt door een veel grotere groep liefhebbers dat nu het geval is.

OProg (3-2009)

Bezetting:
Jakko M. Jakszyk - vocals, electric and acoustic guitar, keyboards, mellotron, bass guitar, balalaika, sitar, flute, strings, whistles, sound effects, percussion, programming
Gavin Harrison - drums
Mel Collins - alto and tenor saxes, flute
Dave Stewart - keyboards (CD 1 - 9, CD 2 - 1, 3, 5)
Robert Fripp - soundscapes, electric guitars (CD 1 - 6, 11)
Danny Thompson - double bass (CD 1 - 9, CD 2 - 4)
Mark King - bass guitar (CD 1 -3)
Nathan King - bass guitar (CD 1 - 5)
John Giblin - bass guitar (CD 1 - 6)
Lyndon Connah - piano (CD 1 - 8)
Ian MacDonald - flute (CD 1 - 2)
Caroline Lavelle - cello (CD 1 - 2)
Helen Kaminga - viola (CD 1 - 2)
Clive Brooks - drums (CD 2 - 1)
Gary Barnacle - alto flute, flute, bass flute and piccolo, tenor and soprano saxes (CD 2 - 1)
Hugh Hopper - bass guitar (CD 1 - 1)
Pandit Dinesh - tabla, vocals (CD 2 - 2)
Ian Wallace - drums (CD 2 - 4)
Suzanne Barbieri - backing vocals (CD 1 - 11)
Django Jakszyk - voice (CD 1 - 11)
Camille Jakszyk - voice (CD 1 - 11)
Chris Baker - Irish priest (CD 1 - 4)

Discografie:
Silesia (1982)
Kingdom of Dust (1984)
Mustard Gas and Roses (1995)
Are My Ears on Wrong? (1996)
The Road to Ballina (1997)
The Bruised Romantic Glee Club (2006)
Fifth Element (1998)

More J

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved