Jade Warrior

Jade Warrior - Waves
Label:
Eclectic
Site:
jadewarrior
Jaar:
1975/2006
Duur:
44:36
Recensent: JProg
Waardering:

Een bij het grote publiek redelijk onbekend gebleven band is Jade Warrior. Ondanks een respectabele discografie, waaronder zeven albums in de ‘seventies’, is dit des te opvallender omdat de groep door een zeer diverse muziekstijl veel luisteraars kan aanspreken. Of juist niet, gezien het geringe commerciële succes. Te complex, slechte promotie, wie zal het zeggen. De band maakte twee episodes door: één op het Vertigo- en één bij het Island-label. De tweede periode leverde vier albums op en deze zijn nu door Eclectic opgepoetst en in een mooie uitgave beschikbaar. In dit tweede deel was de groep gereduceerd tot een duo bestaande uit de autodidactische multi-instrumentalisten Jon Field en Tony Duhig. Waar nodig lieten zij zich door diverse artiesten begeleiden. Voor Island hebben zij uitsluitend instrumentale muziek gemaakt, de zanger hield het na drie langspelers voor gezien. De multi-gelaagde songs zijn opgebouwd met elementen uit rock en jazz. Maar ook Afrikaanse en Oosterse invloeden zijn regelmatig terug te vinden waardoor het allemaal erg moeilijk in een bepaald genre te plaatsen is.
’Waves’, het vijfde album, bestaat uit twee lange stukken. ‘Waves Part I met bijna twintig en ‘Waves Part II’ met zelfs bijna vijfentwintig minuten. Een opvallende gastrol is er voor Steve Winwood op de piano en moog. Goed beschouwd bestaat het hele werkstuk uit negen passages die zonder onderbrekingen aan elkaar geweven zijn. Helaas is het niet als zodanig op de cd geïndexeerd, die geeft maar twee nummers. Maar in het cd-boekje staat alles zeer gedetailleerd beschreven. Tot zelfs een merkwaardig speelschema dat aangeeft hoe ingewikkeld het was om deze soort muziek vast te leggen.
’Waves’ is het meest atmosferische werk van Jade Warrior, waarin prachtige stemmingen en repeterende geluidsschema’s voor een boeiend en wonderlijk geheel zorgen. Toetsen en gitaren die op soms bizarre wijze langs elkaar kronkelen maar ook eensgezind samen optrekken. Diverse geluidseffecten en een goed gedoseerde percussie geven verder structuur aan de nummers.
Misschien is het niet de meest voor de hand liggende kennismaking met de band, maar ‘Waves’ is een pareltje in de progressieve muziek. Lang alleen verkrijgbaar geweest als lp of als peperdure Japanse uitgave, maar nu dus integraal - zonder bonustracks - op cd.

JProg (10-2006)

Bezetting:
Tony Duhig - guitars, percussion
Jon Field - percussion, flutes
Dave Duhig - lead guitar solo
Steve Winwood - moog and piano solos
Graham Morgan - drums
Maggie Thomas - alto recorder
Suzi - vocals (whale theme)

Discografie:
Jade Warrior (1971)
Released (1972)
Last Autumn's Dream (1972)
Floating World (1974)
Waves (1975)
Kites (1976)
Way of the Sun (1978)
Reflections Boxset / Compilation (1979)
Horizen (1984)
At Peace (1989)
Breathing the Storm (1992)
Distant Echoes (1993)
Elements: the Island Anthology Studio Album (1995)
Eclipse (1998)
Fifth Element (1998)

More J

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved