Indukti

Indukti - Idmen
Label:
Site:
indukti
Jaar:
2009
Duur:
63:20
Recensent: JProg
Waardering:

Over de Poolse band Indukti kan heel veel gezegd worden zonder goed beschouwd veel wijzer te worden over wat de muzikale verrichtingen nu werkelijk zijn. Het is een vijftal dat elk vanuit verschillende inspiratiebronnen - prog, metal, classical en world music – acht composities aanlevert. Een aantal nummers zijn van een vocale bijdrage voorzien met behulp van drie gastzangers. Tevens is er ruimte gemaakt, naast de bekende rockbandbezetting, voor de dulcimer, trompet en viool. Handenvol referentiebands worden genoemd, Tool, Oceansize, King Crimson als we dicht bij huis blijven.
Een vrij dominante rol is weggelegd voor de viool. Daarnaast zijn de songs dynamisch waarin zwaar aangezette patronen opeens ruimte maken voor akoestisch getint werk. De instrumentale opener ‘Sansara’ is daar een goed voorbeeld van. De nummers met een zangbijdrage wijken niet van dit patroon af. Intense en complexe muziek waarbij er lustig geëxperimenteerd wordt. De songstructuren zijn daardoor niet eenvoudig te volgen. Uiterst heftig is de centrale track ‘…And Who’s the God now’ waar absoluut de in de aanhef vermelde vergelijkingen doorklinken, waarbij Tool er voor mij toch uitspringt. Vermoeiend wordt het op den duur wel, maar men neemt tijdig het gas terug op het weer instrumentale en sferische ‘Aemaet’. Speciale aandacht voor het afsluitende ‘Ninth Wave’ waarop gedurende ruim elf minuten een enerverend muzikaal vlechtwerk gepresenteerd wordt. Ook weer zonder zang maar met een goede balans tussen rustige sferen en alle remmen los zonder een duidelijk songlijn te verliezen. Want dat wil op de andere nummers nog wel eens het geval zijn.
Induktie heeft, puttend uit verschillende stijlen, een uiterst gevarieerd geheel geproduceerd waarbij het recept wel regelmatig wordt herhaald. Bijzonder is het zeker, het is knap gecomponeerd en er wordt vakkundig gespeeld. De overmaat aan experimentele uitstapjes maken het geen gemakkelijk en toegankelijk album. Er zullen maar weinig luisteraars zijn die er niet direct aangename momenten in zullen vinden. Maar of ‘Idmen’ een blijvende veeldraaier zal worden zal nog moeten blijken.

JProg (08-2009)

Bezetting:
Ewa Jablonska - violin
Maciej Jaskiewicz - guitar
Piotr Kocimski - guitar
Andrzej Kaczynski - bass
Wawrzyniec Dramowicz - drums

Discografie:
S.U.S.A.R. (2005)
Idmen (2009)

More I

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved