InMe

InMe - Herald Moth
Label:
Superball Music
Site:
inme
Jaar:
2009
Duur:
53:28
Recensent: JProg
Waardering:

De eerste beluistering van dit vierde album van InMe beviel me helemaal niet. Een grote brei van dezelfde muziek waar geen kop of staart aanzit. De eentonige zang maakte het geheel ook niet bepaald aantrekkelijk. De band schijnt nu-metal te maken of deze stroming ontgroeid te zijn. Met zoveel kunstmatig onderscheid op de vierkante millimeter haak ik af. Ik hou het gewoon op alternatieve rock met metal invloeden. Populair zijn ze in Engeland in elk geval wel waar ze met albums en singles al heel wat hoge noteringen hebben behaald.
Zanger en gitarist Dave McPherson, broer Greg McPherson op bas en drummer Simon Taylor vormen het hart van de band. Gitarist Ben Konstantinovic is sinds 2008 InMe komen versteken. Qua stijl spelen ze een verwarrende mix van alles en nog wat. En dat leidt regelmatig tot naar mijn idee volkomen stuurloze songs die slechts overeind blijven door technisch powerplay. Metal, ballads, koortjes, gitaarrock, poppy songs, post-punk, emo, akoestische uitstapjes, alles komt langs alsof het een doel op zich is zoveel mogelijk bronnen aan te boren. Vooral de nieuweling Ben Konstantinovic - overigens een goede gitarist - is daar een relatieve meester in. Zo kan het gebeuren dat in een sneltrein een hitgevoelige ballad als ‘All Terrain Vehicle’, het punkachtig ‘Captain Killjoy’, het progmetalnummer ‘The Art of Moderation’ en een semi-akoestische en breekbare song ‘I Will Honour You’ passeren. Eigenlijk springt alleen het poppy ‘Single of the Weak’ er wat betreft songstructuur het meest positief uit.
InMe heeft op dit album voor het eerst keyboards geïntroduceerd. Op zich een toe te juichen verbreding, maar dan moet je daar wel de juiste songs voor schrijven. En dat is niet het geval, die zitten in de rijke sortering muziek er nu juist niet in.
De muzikale weg kwijt raken is als luisteraar van ‘Herald Moth’ niet moeilijk. Dat overkomt je vanzelf. De weinig enerverend zangkunsten van Dave McPherson maken het ook al niet gemakkelijk op het spoor te blijven. Vernieuwing moet wel aangename verrassingen opleveren. Voor mij is dat op dit album van InMe onvoldoende het geval waarbij vooral het gebrek aan samenhang me het meest dwars zit. Vrolijk word ik er ook na meerdere draaibeurten in ieder geval niet van waarbij het sombere artwork van bassist Greg McPherson bij mij nog het meest in de smaak valt.

JProg (10-2009)

Bezetting:
Dave McPherson - vocals, guitar
Ben Konstantinovic - lead guitar
Greg McPherson - bass guitar
Simon Taylor - drums, percussion

Discografie:
Overgrown Eden (2003)
White Butterfly (2005)
Daydream Anonymous (2007)
Herald Moth (2009)

More I

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved