Holdsworth,Pasqua,Haslip,Wackerman

HPHW - Blues for Tony
Label:
MoonJune
Site:
-
Jaar:
2007/2009
Duur:
52:20 & 38:06
Recensent: JProg
Waardering:

Opvallend aan deze fraaie uitgave van MoonJune zijn de namen van gitarist Allan Holdsworth (Soft Machine, UK, Gong) en drummer Chad Wackerman (Zappa, Holdsworth, Vai). Bijgestaan door bassist Jimmy Haslip en toetsenist Alan Pasqua hebben zij in 2006/2007 een serie liveoptredens verzorgd waarvan de hoogtepunten pas nu op een dubbel-cd zijn uitgebracht. Dat is wel merkwaardig laat, de timing die hier achter steekt is mij niet geheel duidelijk geworden.
Deze concerten betroffen een “tribute” tournee ter ere van de in 1997 relatief jong - hij was pas eenenvijftig - overleden invloedrijke jazzdrummer Tony Williams. Deze nam o.a. vijftien albums op als lid van de Miles Davis band. Daarna vormde hij in 1969 een groep met onder meer John McLaughlin op gitaar. Bij dit The Tony Williams Lifetime voegde zich later bassist Jack Bruce. Zij mixten rock, R&B, en jazz en worden gezien als pioniers van de jazzfusion rock. Na 1975 vormde Williams de The New Tony Williams Lifetime met daarin aan de keyboards Alan Pasqua en gitarist Allan Holdsworth.
De elf nummers op dit dubbelalbum bieden uitstekende mogelijkheden voor muzikale individuele hoogstandjes. En die worden uitgebreid en met veel dynamiek benut. Vooral Holdsworth en Pasqua dragen nogal wat composities aan, van Holdsworth o.a. ‘Looking Glass’ en ‘Pud Wud’ van zijn solowerken en van Pasqua de magistrale ballad ’San Michele’. Maar ook speciaal voor deze gelegenheid gemaakte songs zoals het titelnummer ‘Blues for Tony’, het collectief geschreven ‘It Must Be Jazz’ en het door Wackerman gecomponeerde ‘The Fifth’. Het is dus smullen voor liefhebbers van deze muzieksoort waarbij voor mij persoonlijk de gedeelten waarin Alllan Holdsworth het voortouw neemt de meest aantrekkelijke zijn. Zijn typische en onmiskenbare spel voegen steeds weer iets speciaals toe. Maar zijn maatjes geven hem de ruimte en eisen die zelf ook regelmatig op. Een afwisselend en smakelijk geheel is het resultaat. De prima geluidskwaliteit maakt er een zinderende luisterbelevenis van.

JProg (05-2010)

Bezetting:
Allan Holdsworth - guitar
Alan Pasqua - keyboards
Jimmy Haslip - bass guitar
Chad Wackerman - drums

Discografie:

Blues for Tony (2009)

More H

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved