Girlschool

Girlschool - Legacy
Label:
Wacken Records
Site:
girlschool
Jaar:
2008
Duur:
50:46
Recensent: Holand
Waardering:

Gewild maar soms ongewild kom je wel eens met de muzikale keuzes steeds verder van het progressieve huis. Na het beluisteren van 'Legacy' van Girlschool werd voor mij duidelijk dat ik te ver van de prog roots geraakt was. Zelfs voor OJE Music waar we graag een breed blikveld op de progressieve muziek inclusief de flankerende genres hanteren. Waarom deze conclusie?
Girlschool, een band met alleen vrouwen, bestaat al dertig jaar. Ze hebben heel wat bezettingswijzigingen, van vertrek tot terugkeer gehad, maar dit is min of meer de oude basis. Ik moet bekennen dat ik nooit eerder werk - en dat zijn nogal wat albums - van de band gehoord heb. Op zich niet zo vreemd want het gaat hier om recht toe recht aan hard rock waarbij Motörhead een belangrijke referentie is. Dus niet direct voor de hand liggend voor een op progressieve muziek georiënteerde liefhebber. De tracks op deze comeback na vier jaar zijn allen niet lang, tempowisselingen houden het levendig, zonder ballads of iets wat daar op lijkt. Dat hoort hier ook niet, het moet met gedreven zang door blijven stuiteren. Af en toe een korte gitaarsolo waarbij de pakkende melodieën alles bij elkaar houden. Gastrollen op dit jubileumalbum - zowel instrumentaal als zang - zijn er van een aantal grote namen uit de metal zoals Lemmy, Phil Campbell, JJ French, Eddie Ojeda, Tonny Iomi en Ronny James Dio. Ik heb niet bij allen direct de foto erbij, maar dat geeft wel een bijzonder accent aan dit dertigjarige jubileumalbum. Zonder dat zou het allemaal aan de vlakke kant zijn geweest.
Hoewel de songs zonder uitzondering prima klinken denk ik niet dat het veel proggers zal boeien. Girlschool zit bij het maken van hun muziek op een heel ander spoor. Songs smeden kunnen ze uitstekend, het musiceren is minder, maar je moet er wel van houden. Er zijn geen experimentjes waardoor de interesse blijvend wordt gewekt. Als je van strakke rock zonder tierelantijnen houdt draait het prima weg. En zoals reeds gemeld, de gasten maken het interessant. En dat kan ook als een minpunt worden beschouwd.


Holand (11-2008)

Bezetting:
Kim McAuliffe - zang, gitaar
Enid Williams - zang, bas
Denise Dufort - drums
Jackie Chambers - sologitaar


Discografie:
Demolition (1980)
Hit and Run (1981)
Wildlife (EP) (1982)
Screaming Blue Murder (1982)
Play Dirty (1983)
Running Wild (1985)
Nightmare at Maple Cross (1986)
Take a Bite (1988)
Girlschool (1992)
21st Anniversary: Not That Innocent (2002)
Believe (2004)
Legacy (2008)

More G

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved