Fractale

Fractale - Suranné
Label:
Eigen beheer Bandsite: fractale
Jaar:
2011 Duur: 27:20
Recensent: JProg Datum 03-2011
Waardering:

De Franse componist en saxofonist Julian Julien zal voor liefhebbers van progressieve muziek geen bekende zijn. Echter, hij speelt met zijn band muziek die tussen jazz en rock ligt en deze noemer is dusdanig ruim dat er mogelijkheden voor herkenning en waardering zijn. Zeker als Julien zelf zegt beïnvloed te zijn door o.a. Soft Machine, Genesis en Pink Floyd en het resultaat progressief noemt.
Zijn vierde album, ‘Suranné', is een bandproject onder de naam Fractale. Dit zevental, drie saxofonisten, twee trompettisten, een tubaspeler en een drummer vormt op dit digitale album niet de bezetting waarmee in het algemeen rockmuziek wordt gemaakt. Maar ook zonder gitaar en toetsen kan fantasierijk geëxperimenteerd worden resulterend in electro-jazz. De vijf songs zijn live opgenomen en bij de digitale aanbieding worden nog twee ook weer live geregistreerde bonustracks geleverd. Julien lijkt met zijn groep als doel te hebben gesteld anders dan gebruikelijk te musiceren en niet de melodie te laten prevaleren. Dus de luisteraar wordt wat gevraagd en moet er voor open staan hoewel het met nog geen half uur geen hele zit is.
De genoemde referenties hoor ik er niet direct in, daarvoor is de muziek voor mijn gevoel teveel vanuit een andere niet songgerichte aanpak opgebouwd. Buitenissig en tegendraads is de teneur waarbij de Van Der Graaf Generator met David Jackson een goede vergelijking is. Ondanks dat Fractale in meerdere mate jazz en in mindere mate rock speelt is het voor liefhebbers van dit progressieve segment een verkenning waard.

More F

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved