Evergrey

Evergrey - A night to Remember
Label:
Site:
evergrey
Jaar:
2005
Duur:
72:18
Recensent: OProg
Waardering:

Gezien het grote aantal concerten dat de Zweedse band Evergrey de afgelopen jaren heeft gegeven mag het een wonder heten dat ‘A Night to Remember' pas het eerste live-album is. Het heeft vijf studioalbums moeten duren maar toegegeven, het resultaat is er dan ook naar. De opname is perfect en de band prima in vorm.
De lezer die bekend is met Evergrey zal nu al direct weten wat hij kan verwachten. Voor de mensen bij wie nu geen belletje gaat rinkelen. Evergrey maakt hele knappe progressieve metal. Met 'In Search of Truth' uit 2001 zijn de heren gaan behoren tot de eredivisie van de progmetal. De twee daarop volgende cd's, 'Recreation Day' en 'The Inner Circle', bevestigen dit alleen maar. Zelf plaats ik ze altijd in het rijtje Vanden Plas, Shadow Gallery en Symhony X. Dit heeft overigens ook voor een groot deel te maken met de sfeer die de muziek oproept. Evergrey is ook geen band van constant raggen en freaken. De muziek bevat een hoop rustpunten en ook ballads schuwen de Zweden niet. Misschien met uitzondering van drummer Jonas Ekdahlm, die altijd wel hard speelt.
Live albums kan je bijna altijd wel zien als een soort ‘best of' en dat is ook hier weer het geval. De band is sterk bezig en de nummerkeuze is ook prima. Natuurlijk is het nooit mogelijk om alles te spelen maar op deze manier is het een goed lopende set. Tom Englund is goed bij stem, iets rauwer dan in de studio en dat past goed bij de sfeer van het album. Het hele oeuvre komt aan bod, van elk album is wel een stuk aanwezig. Verder zit er weinig zinloze opvulling tussen de nummers, in de vorm van zinloze dialogen.
Mensen die zich aangesproken voelen tot de hardere vormen van prog zullen met dit schijfje wel vooruit kunnen. Het is een goede introductie tot de band maar ook de fans zullen ‘A Night to Remember' omarmen. Het klinkt, net als de zang, live allemaal iets dynamischer. Dit laatste wil zeggen dat Evergrey gewoon een prima band is die haar reputatie ook live waar kan maken. Natuurlijk wisten velen dat al van de concerten, maar het bewijs is nu ook in de winkel te koop. Nog leuker is misschien wel dat er ook een dvd aankomt van hetzelfde concert. Voor wie nu al wil weten hoe dat eruit zal zien moet even de site bezoeken waar een trailer te zien is.

OProg (10-2005)

Bezetting:
Tom S. Englund - guitars & vocals
Jonas Ekdahl - drums
Michael Hakansson - bass
Rikard Zander - keyboards
Henrik Danhage - guitars
Gasten:
Carina Kjellberg - vocals on “For Every Tear That Falls”

Evergrey - Monday Morning Apocalypse
Label:
Site:
evergrey
Jaar:
2006
Duur:
44:48
Recensent: OProg
Waardering:

Evergrey is bepaald geen kleine jongen meer binnen de wereld van de progmetal. Binnen het genre is het immers een toonaangevende band geworden en ook daarbuiten vallen de heren op. Zo hadden ze vorig jaar bijna een Zweedse ‘Grammy' gewonnen voor hun live-dvd. Een nominatie die ook Abba kreeg. Dan ben je geen onbekende meer in muziekland, maar ‘Monday Morning Apocalyse' is dan ook al hun zesde album.
Het in 2003 verschenen ‘Recreation Day' kan me nog steeds erg bekoren en is wat mij betreft hun hoogtepunt. Het een jaar later verschenen ‘The Inner Circle' is nooit een veeldraaier geweest. De muziek was gladder en ik miste de scherpe randjes. Het werd allemaal meer voorspelbaar en simpeler, met name qua compositie. Tevens was de spontaniteit een beetje weg, het klonk allemaal een beetje ‘gemaakt'.
Met ‘Monday Morning Apocalypse' is de verrassing en frisheid in ieder geval weer helemaal terug. Opvallend is, dat Thomas Englund de productie uit handen heeft gegeven. Sanken Sandquist en Stefan Flaumann, bekend van o.a. Rammstein, Bon Jovi en Def Leppard zijn achter de knoppen gedoken. Dit heeft dus niet tot gevolg gehad dat Evergrey verder is gegaan waar het vorige album ophield en zo het commerciële ravijn in is gegleden. Dit ondanks het feit dat de nummers korter, compacter en directer zijn geworden. Nu hoorde ik al iemand die zei dat het niet meer klinkt als Evergrey maar daar ben ik het niet mee eens. De stem van Englund is nog steeds duidelijk herkenbaar, ondanks dat hij veel meer kanten van zichzelf laten horen. De samenzang komt zeer bekend voor en ook de gitaar heeft onmiskenbaar het geluid van Evergrey.
Na de stevige opener in de vorm van het titelnummer, waar de gitaar de dominante factor is zijn er ook wat rustigere momenten met mooie, heldere gitaarstukken. Dit zijn nummers als ‘Unspeakable' en het gevoelige ‘Till Dagmar', waar de piano van Rikard Zander geweldig uit de verf komt. 'Obedience' en 'At Loss For Words' laten weer een aantal uitstekende metal-rifs horen en gaan ook de hardere kant op. ‘The Dark I Walk You Through' is een sterk emotioneel nummer dat tegen het einde komt en valt vooral door zijn goede, sociaal betrokken tekst op. ‘In Rememberance' is door de sterke achtergrondzang en donkere sfeer ook een aanrader.
Voor oudere fans is dit zeker verplichte kost en met het frisse, vernieuwde geluid, verwacht ik zeker dat de band nog populairder kan worden dan ze op dit moment is. De nummers blijven na één keer luisteren hangen maar ook na meerdere luisterbeurten zijn er nog nieuwe dingen te ontdekken. Persoonlijk mis ik soms het kippenvel dat een album tot topklasse maakt en dat is dan ook de reden dat Evergrey net de vijfde OJE misloopt. Niet getreurd, met het huidige resultaat kan je als band nog steeds thuiskomen. Ik denk zelf dat er voor de toekomst nog meer uit te halen is.

OProg (06-2006)

Bezetting:
Tom S. Englund - guitars & vocals
Jonas Ekdahl - drums
Michael Hakansson - bass
Rikard Zander - keyboards
Henrik Danhage - guitars


Evergrey - Torn
Label:
SPV/Steamhammer
Site:
evergrey
Jaar:
2008
Duur:
52:43
Recensent: JProg
Waardering:

Ik heb Evergrey altijd aan me voorbij laten gaan omdat ik de indruk had dat het de zoveelste metalband was met “Progressive, Dark Melodic” kenmerken zonder echt onderscheidend te zijn. De reviews op deze site zijn echter zonder uitzondering zeer lovend dus het verschijnen van een nieuw album is een goed moment me te laten overtuigen dat dit een verkeerde inschatting is.
Hun muzikale hoogtepunt schijnt alweer een aantal jaren terug te liggen met ‘Recreation Day' uit 2003. Daarna is het gladder en commerciëler geworden met kortere, eenvoudiger gestructureerde nummers. Echter werd op het vorige album, ‘Monday Morning Apocalypse’, de stijgende lijn weer gevonden met een experimentelere koers en met pakkende songs die snel bijblijven.
Op dit nieuwe album, ‘Torn’, is deze laatste constatering voor de eerste song ‘Broken Wings’ zeker van toepassing. Meer algemeen is de muziek volledig dichtgemetseld door voornamelijk snoeihard gitaarwerk waarbij de toetsen nauwelijks partij kunnen bieden. Maar zanger/gitarist Tom Englund heeft een stem als een dijk en weet daar wel raad mee. De volgende nummers hebben de homogene opbouw van gepantserd metal en zijn erg degelijk, maar ze missen het catchy refrein van het openingsnummer. Pas op ‘When Kingdoms Fall’ wordt een andere structuur gekozen wat resulteert in een gedragen en enigszins bombastisch aandoend geluid dat met mooie gitaarpartijen overgoten wordt. De gasplank blijft ook het tweede deel van het album diep ingetrapt met regelmatig, zoals op ‘Fail’ en ‘Numb’, knallende gitaarsolo’s. De titelsong, ‘Torn’, is een eerste rustpunt met wat meer lucht in het nummer. Maar daarna gaat men lustig op de ingeslagen weg verder, waarbij een kritiekpunt de eenvormigheid van de nummers kan zijn. Het afsluitende ‘These Scars’ geeft door de inbreng van een gastzangeres een aangenaam accent.
Met ‘Torn’ heeft men niet alleen zelf de productie weer ter hand genomen, men is ook teruggekeerd naar waar men goed in is en er is bewust weinig ruimte gelaten voor geëxperimenteer. Dus kort, hevig en krachtig met gevoel voor een melodie die wel tijd moet hebben om in de geest gekerfd te worden.
Het nieuwe contract met SPV/Steamhammer behelst ook de zes voorgaande albums. De mogelijkheid om die opnieuw uit te brengen met bonusmateriaal is dan ook een optie die onderzocht gaat worden.

JProg (09-2008)

Bezetting:
Tom S. Englund - guitars & vocals
Jonas Ekdahl - drums
Jari Kainulainen - bass
Rikard Zander - keyboards
Henrik Danhage - guitars


Evergrey - A Decade and A Half
Label:
SPV/Steamhammer Bandsite: evergrey
Jaar:
2011 Duur: 61:01 & 50:55
Recensent: JProg Datum 12-2011
Waardering:

Terwijl de aandacht lag op het verschijnen van het nieuwe Evergrey album ‘Glorious Collision' werd ik nogal verrast door de “best of 2-cd” getiteld ‘A Decade and A Half'. Materiaal is er sinds de oprichting in 1996 genoeg. Vooral in hun thuisland Zweden is de band mateloos populair en hun acht studioalbums plus live dvd scoorden zonder uitzondering hitnoteringen. Personeelswisselingen, zelfs nog vrij recent, horen bij Evergrey, maar zanger/gitarist Tom S. Englund is de constante factor. Deze dubbel-cd geeft geen doorsnede van de discografie van de band. De nummers zijn niet chronologisch en er worden zelfs albums overgeslagen. De samenstelling is door Englund zelf gedaan en hij zal daar wel een reden voor hebben. Maar hij heeft zonder meer goede nummers gekozen. Naast twee niet eerder uitgebrachte songs bevat de verzameling zelfs drie tracks van het nieuwe album! Het illustreert wel de ongelukkige timing van deze “best of”. De aandacht moet eigenlijk op dit moment vooral naar ‘Glorious Collision' gaan, ondanks dat deze dubbelaar prima wegdraait.

Discografie:
The Dark Discovery (1998)
Solitude + Dominance + Tragedy (1999)
In Search Of Truth (2001)
Recreation Day (2003)
The Inner Circle (2004)
A Night to Remember (Live) (2005)

Monday Morning Apocalypse (2006)
Torn (2008)
A Decade and A Half (2011)
Glorious Collision (2011)

More E


© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved