Eureka

Eureka - Shackleton's Voyage
Label:
Site:
eureka
Jaar:
2009
Duur:
51:14
Recensent: JProg
Waardering:

Waarom zou een band in 2009 een concept muziekalbum gaan maken over een ontdekkingsreis naar de Zuidpool in het begin van de vorige eeuw? Gezien de actuele muzikale ontwikkelingen verrassend en het is enigszins tekenend voor het in zichzelf gekeerd wereldje van de progressieve rock.
Eureka is een project van de Duitse multi-instrumentalist Frank Bossert. Hij is er in 1997 mee gestart en samen met muzikale vrienden heeft hij een waaier van muzikale stijlen in zijn Eureka verwerkt. Van world Music tot symfonisch getinte stukken. Dit vierde album van Eureka is meer rock georiënteerd en heeft de reis naar de Zuidpool van de Engelsman Ernest Shackleton rond 1915 als onderwerp. Hij heeft hiervoor Billy Sherwood en ene Kalema voor de drie zangnummers - het album is overwegend instrumentaal - weten te strikken. Daarnaast zijn Yogi Lang (RPWL) - die ook de mixing en mastering heeft gedaan - en Troy Donockley (Iona) van de partij. De Britse acteur Ian Dickinson spreekt de verbindende teksten in.
Wat is het geworden met dit in de startblokken? Weinig rock en veel sfeer, heel mooi geproduceerd. De twee songs met Sherwood zijn het meest enerverend maar overwegend is het dromerige muziek die meestal heel goed de Zuidpoolse sferen oproept. Yogi Lang speelt hele fraaie Moog solo’s op ‘Going home’ en ‘Into the Lifeboats’, maar eigenlijk is Bossert zo kundig en compleet met zijn instrumenten dat het mooi maar niet echt nodig is. Met de Uillean Pipes van Donockley erbij op ‘Plenty of Time’ ontstaat plotseling een “Celtic” Oldfield sfeertje waarna Dickinson meedeelt dat het schip vastzit en we in de reddingsboten moeten. En dat is wat ik in de aanhef al aangaf. Is zo’n concept op deze manier uitgevoerd niet te vaak gedaan en achterhaald en gaat dat niet snel vervelen? Het allemaal uitstekend gecomponeerd en gespeeld en het is aangename symfonische rock om naar te luisteren. De ontdekkingsreis zal wel spannend zijn geweest, dit album is dat echter helemaal niet. Ook de vocale bijdragen van Sherwood en Kalema, weliswaar een welkom accent, kunnen dat niet verhullen.
Shackleton is met zijn bemanning destijds veilig teruggekeerd, maar om dit nu bijna honderd jaar later in een muzikaal epos te verwerken heeft een melig en gedateerd resultaat opgeleverd. Voor de liefhebbers dus.

JProg (05-2009)

Bezetting:
Frank Bossert - guitars, keyboards, bass, mandolin, drums, percussion
Billy Sherwood - vocals
Troy Donockley - uilleann pipes, low whistle
Yogi Lang - moog, synthesizers
Kalema - vocals
Ian Dickinson - narration

Discografie:
Eureka (1997)
The Full Circle (2002)
The Compass Rose (2005)
Shackleton's Voyage (2009)

More E

© 2003-2023 OJE Music OJE Web All Rights Reserved