Enslaved

Enslaved - Vertebrae
Label:
Indie Recordings
Site:
enslaved
Jaar:
2008
Duur:
49:01
Recensent: OProg
Waardering:

Laat ik beginnen te vermelden dat ik niet vind dat de muziek van Enslaved totaal niet te vergelijken is met die van Opeth, maar dat laatstgenoemde misschien van invloed kan zijn. Mij is namelijk opgevallen dat ik, mede door deuren die door de Zweedse collega’s open gedaan zijn, bands als Enslaved ineens de aandacht trekken in de progressieve rock. Terecht dat het nu pas zover is? Neen, want Enslaved is al bijna tien jaar echt progressief bezig. Laten we beginnen bij het begin.
De geschiedenis van Enslaved gaat terug tot 1991. Noorwegen werd overspoeld door de black-metalgolf en in het kielzog richtte gitarist en toetsenist Ivar Bjørnson en zanger en bassist Grutle Kjellson de band op. Ondanks dat de leden op dat moment nog slechts dertien en zeventien jaar oud waren weerhield het ze er niet van om drie jaar later al hun debuut ‘Vikingligr Veldi’, uit te brengen. De band pionierde en combineerde zware black-metal met Vikingthema’s en werd, mede door de albums ‘Frost’ en ‘Eld’, het boegbeeld van een zijstroom die de naam ‘Viking Metal’ zou krijgen. Bjørnson maakte er nooit een geheim van dat hij naast de hardere stromingen ook veel naar seventies progrock luisterde en haalde onder andere King Crimson en Pink Floyd aan als inspiratiebronnen. Langzaam begon dit ook door te klinken in de muziek, aarzelend op ‘Eld’, duidelijker op ‘Mardraum’ en volledig op ‘Monumension’. Laatstgenoemde is een unieke combinatie van prog, psychedelica, death- en blackmetal. Dit was ook het moment dat ik met de band in aanraking kwam. In het progressieve genre deed het verder niet veel, waarschijnlijk omdat de muziek voor het overgrote deel nog aardig hard was. De lijn werd doorgetrokken met ‘Below the Lights’. Voor mijn gevoel een iets ingetogener geheel dat misschien meer teruggrijpt naar ouder werk. Dan komen uiteindelijk de drie albums die voor mijn gevoel min of meer bij elkaar passen: ‘Isa’, het meest progressieve werk tot op dat moment. De opvolger ‘Ruun’ is hier weer een logisch maar iets donkerder vervolg op en het geluid wordt nogmaals bijgeschaafd op ‘Vertebrae’.
Waar zit dan het verschil met de vorige albums? Zoals ik al aangaf vind ik de laatste drie schijfjes erg dezelfde richting opgaan met slechts een accentverschuiving. Deze laatste, ‘Vertebrae’ dus, heeft een iets lager tempo en de nadruk wat meer liggen op cleane zangpartijen. Het lijkt alsof er meer balans in het geheel is gekomen dan tijdens de twee cd’s die daarvoor worden uitgebracht. Het resultaat blijft progressieve (black) metal met een psychedelisch jasje. ‘Vertebrae’ is misschien op sommige momenten iets minder fel, maar draait wat mij betreft lekkerder weg. Het is voor mij meer één geheel dan de voorganger ‘Ruun’. Ook weet hij me meer vast te houden dan ‘Isa’.
Rest nog de discussie of dit past bij de progressieve rock. Ik denk wel dat het voor veel luisteraars de grens van het harde over zal gaan. De fans van zware metal zullen er echter geen problemen mee hebben. Andersom schudt het ook de liefhebbers in de metal hoek wakker. Zo was er vanuit die kant het volgende te lezen: "Progshit heeft zijn intrede gedaan, een kanker die Opeth ook langzaam opvreet". Ook daar belijdt men de progressieve insteek niet altijd. Bovendien weten de kenners van de band dat het flirten met progressieve rock niets nieuws is voor de Noren. Luister maar naar ‘Hollow Inside’ van ‘Monumension’, een betere illustratie daarvan is niet te vinden.

OProg (11-2008)

Bezetting:
Ivar Bjørnson - guitar, keyboards
Grutle Kjellson - bass, vocals
Arve Isdal - guitar
Cato Bekkevold - drums
Herbrand Larsen - keyboards, vocals

Discografie:
Nema (Demo) (1991)
Rehearsal 92 (Demo) (1992)
Yggdrasill (Demo) (1992)
Hordanes Land (EP) (1993)
Emperor/Hordanes Land (1993)
Vikingligr Veldi (1994)
Frost (1994)
The Forest Is My Throne/Yggdrasil (1995)
Eld (1997)
Blodhemn (1998)
Mardraum: Beyond the Within (2000)
Monumension 2001)
Below the Lights (2003)
Live Retaliation DVD (2003)
Isa (2004)
Return to Yggdrasill DVD (2005)
Ruun (2006)
Vertebrae (2008)


More E

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved