Elfferich Four

Elfferich Four - Eccentricity
Label:
Musea
Site:
elfferichfour
Jaar:
2007
Duur:
40:55
Recensent: JProg
Waardering:

Klassieke jazz-rock driemanformaties - bas,drums en gitaar - hebben vaak het manco teveel met de speltechniek bezig te zijn en de song, daar gaat het uiteindelijk om, te vergeten. Ieder die een beetje thuis is in dit genre kent er wel een paar voorbeelden van. Het gevolg is vaak dat na een paar luisterbeurten het album in de kast belandt waarbij het bij een hernieuwde kennismaking toch weer een verrassing is doordat er weinig is blijven hangen. Een cyclus die maar zelden doorbroken wordt.
Het Nederlandse drietal Elfferich Four heeft al drie cd’s geproduceerd die aan mij voorbij zijn gegaan. Dus de eerste kennismaking met het vierde album ‘Eccentricity’ is, het bovenstaande daargelaten, een neutrale start.
Met een speelduur van krap veertig minuten worden we getrakteerd op elf tracks met onvervalste funky jazz-rock. Tot zover geen verrassingen. Maar het drietal, men heet nog Elfferich Four omdat men voorheen ook een saxofonist in de gelederen had, weet direct de luisteraar te boeien. Drummer Jeroen Elfferich is verantwoordelijk voor de composities en dat zijn, geïnspireerd door progressieve evenals wereld en klassieke muziek, hele gevarieerde geworden. Allerlei maatsoorten passeren waarbij gitarist Rik Fennis zich kennelijk als een vis in het water voelt. Ongedwongen, bijna improviserend, soleert hij om het veelzijdige drumspel heen waarbij bassist Bert van der Mullen uitstekend begrijpt hoe hij zijn triogenoten moet aanvullen. Prachtig is bijvoorbeeld de track ‘Wintersleep’ die met het korte drumsolo uitstapje ‘Small Wings’ na het uptempo begin van het album een mooi moment van ontspanning brengt. De vaart gaat er weer flink in met het perfect rockende ’Nun is Now’ waarna ‘Force’ een boeiend vervolg is waarbij je benieuwd blijft wat er verder nog in het vat zit. En ook dat valt niet tegen. Weliswaar is het album niet zo lang maar het zakt absoluut niet in en het blijft tot de laatste tonen een plezierige luisterervaring.
De heldere productie is bijna weldadig, alles klinkt natuurlijk en van krampachtigheid of geforceerdheid is geen sprake. Kortom een staaltje vakmanschap vervlochten in aantrekkelijke composities, dat is Elfferich Four ten voeten uit. Een aanrader.

JProg (1-2008)

Bezetting:
Rik Fennis - gitaar
Bert van der Mullen - bas
Jeroen Elfferich - drums

Discografie:
Electricity (1995)
Curiosity (1997)
Special Four (2006)
Eccentricity (2007)

More E

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved