Delain
Delain - April Rain
Label:
Site:
delain
Jaar:
2009
Duur:
45:49
Recensent: John
Waardering:

De drijvende kracht achter Delain is de van Within Temptation afkomstige toetsenist en componist Martijn Westerhof. Het eerste album, ‘Lucidity', was meer een project dan een bandgebeuren. Maar succes had hij er mee tot zelfs een veelgedraaide videoclip van ‘See me in Shadow' op TMF en MTV. Op de opvolger ‘April Rain' zijn ook nog wel een paar gastbijdragen, maar de nummers worden nu gedragen door een volwaardige band. Men heeft door vele optredens gewerkt aan het versterken van de onderlinge muzikale samenhang en wisselwerking waarbij vooral zangeres Charlotte Wessels een grotere inbreng heeft gehad.
Elf korte nummers sieren ‘April Rain'. Rond vier minuten is de standaard. De titelsong geeft de aftrap en zet de toon voor de sound van de band, maar laat ook de speltechnische mogelijkheden horen. En die zijn ruim voorhanden. Het zware gitaarwerk van Ronald Landa vormt een goede balans met de toetsen van Martijn Westerholt. De ritmesectie van bassist Rob van Loo en drummer Sander Zoer zorgen voor de juiste symfonische metalbasis. Charlotte Wessels zingt soepel en zuiver - de trendy gothic-uithalen blijven bij haar achterwege - waarbij ze beslist niet onderdoet voor bekendere stijlgenoten op dit gebied. Goed in het gehoor liggende songs passeren met op zijn tijd een lekkere gitaar- of toetsensolo, waarbij er altijd volop ruimte is voor de stem van Charlotte Wessels. Hoewel stevig zitten er weinig scherpe kanten aan de muzikale opzet van de nummers. Within Temptation is nooit erg ver weg en dat is ook een belangrijke ontbrekende factor, erg origineel is het allemaal niet. Pas de vierde song, ‘Control the Storm', heeft een complexere inslag door de gevarieerde zangpartij met, als ik het goed heb, een bijdrage van Marko Hielata van Nightwish. De avontuurlijker lijn wordt met ‘On the other Side' voortgezet en vormt mede door de cello van ene Maria Ahn een prima nummer. Ondersteunde grunt van gitarist Ronald Landa is er ook op ‘Virtue Vice', maar zelfs als je daar niet van houdt zal het niet storend zijn. Delain weet op een of andere manier alle heftigheid gemakkelijk verteerbaar te maken. Dat kan een kwaliteit zijn, maar voor mij persoonlijk mag het wat minder glad en gaat dat ten koste van het onderscheidende muzikale gezicht. En dat verandert niet op de tracks van het tweede deel van het album. Het draait allemaal lekker weg tot het en met de theatrale afsluiter ‘Nothing Left'.
Liefhebbers van bands als ‘Stream of Passion', ‘Edenbridge' en natuurlijk ‘Within Temptation' moeten zeker eens naar de nieuwe cd van deze Nederlandse groep luisteren. De meerwaarde van Delain zullen zij misschien ontdekken, ik blijf daar mijn twijfels over houden.

John (03-2009)

Bezetting:
Charlotte Wessels - zang
Martijn Westerhof - toetsen
Ronald Landa - gitaar, zang
Rob van der Loo - bas
Sander Zoer - drums

Gasten:
Marko Hielata - zang
Maria Ahn - cello

Discografie:
Lucidity (2006)
April Rain (2009)

More D

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved