Beppe Crovella

What's Rattlin' On The Moon? - A Personal Vision Of The Music Of Mike Ratledge
Label:
MoonJune
Site:
beppecrovella.com
Jaar:
2010
Duur:
 
Recensent: OProg
Waardering:

Commercieel lijkt het niet echt heel handig om een album te maken gebaseerd op de muziek van Mike Ratledge. Ondanks dat Soft Machine voor veel liefhebbers een redelijk bekende naam is, zal dat met Ratledge al een stuk minder zijn. Maar goed, Moonjune laat constant zien vooral muziek uit te brengen voor de liefhebber en daar verdient het label ook diep respect voor.
Dit project is gemaakt op verzoek van Leonardo Pavkovic, de eigenaar en beheerder van Moonjune. Het leek hem een leuk idee om Beppe Crovella, bekend van onder andere Arti E Mestieri, eigen bewerkingen te laten maken van Ratledge-nummers van Soft Machine. In eerste instantie was er een lichte teleurstelling aangezien veel werk me als liefhebber niet direct bekend voorkwam. Echter bij het vaker beluisteren van de nummers vallen voor het eerste deel van het album de stukjes steeds beter op hun plaats. De kenmerkende structuren gaan steeds meer opvallen en goed hoorbaar is de basis waarop de nummers gestructureerd zijn. Crovella heeft er echter een eigen draai aan gegeven terwijl hij wel altijd blijft in de stijl van de besnorde en met zonnebril getooide toetsenist van de legendarische Canterbury-band. Op het album is de maker trouw gebleven aan de authentieke instrumenten, een luxe die men zich natuurlijk wel moet kunnen veroorloven. En er is gebruik gemaakt van originele analoge instrumenten. Het resultaat is een album dat vooral voor liefhebbers is gemaakt, zoals eigenlijk altijd bij dit label. Het blijft de eerste keren min of meer een uitdaging om zo snel mogelijk het origineel te ontdekken, hoewel door het uitblijven van overige instrumenten dit wel eens moeilijk is.
Het tweede deel van het album is overigens van een andere orde. Hier is niet gekozen voor bewerkingen van originele nummers, maar voor eigen materiaal dat in de stijl is geschreven van het werk van Ratledge. Grappig is dat er in de songteksten verwijzingen zijn naar het verzoek van Pavkovic. Nummers krijgen de namen ‘Leonardo’s E-Mail’, ‘Moonvision’ en ‘Many Moons, Many Junes’. Het album sluit af met ‘Moon Geezers’, een nummer opgedragen aan wijlen Elton Dean en Hugh Hopper van Soft Machine.
Concluderend verwacht ik niet dat, mede door uitsluitend het gebruik van toetsen, dit album een veeldraaier zal blijken. Je moet ervoor in de juiste stemming zijn, maar of dat vaak het geval zal zijn kan ik me niet voorstellen. Dat doet overigens niets af aan de kwaliteit ervan. Knap gemaakt is het album zeker, maar voor menig luisteraar zal het naar mijn mening te weinig variatie bevatten.

OProg (05-2010)

Bezetting:
Beppe Crovella - mellotron, Wurlitzer E200 electric piano, Fender Rhodes Stage 73 electric piano; Hammond Organ M102, Hohner electric piano, Hohner Clavinet D6, Rösler Grand Piano, Farfisa Professional.

Discografie (selectief):
Hammond Hommage:1 - Lucio Battisti (2007)
Pianovagando (2009)
What's Rattlin' On The Moon? - A Personal Vision Of The Music Of Mike Ratledge (2010)

More C

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved