Cosmos Factory

Cosmos Factory - Cosmos Factory
Label:
Merry Go Round / Columbia
Site:
-
Jaar:
1973
Duur:
40:26
Recensent:
OProg
Waardering:

Er waren twee belangrijke redenen voor mij om het debuut van Cosmos Factory uit 1973 te willen bezitten. Ten eerste omdat het volgens de overlevering een 'walhalla van Mellotron en Moog' zou zijn, ten tweede omdat de hoes al direct grote indruk op me maakte. De basisbezetting van de groep bestond uit toetsenist Tsutomu Izumi, gitarist Hisashi Mizutani, bassist Toshkazu Taki en drummer Kazuo Okamoto. De band maakte in de jaren zeventig vier albums waarvan 'Cosmos Factory' de meest symfonische zou zijn. De basis van de muziek draait grotendeels om de toetsen met als extra sfeerverhogend element de gitaar, het baswerk en de drums zijn, waar aanwezig, nogal monotoon en niet echt op de voorgrond. Dit in tegenstelling tot de theatrale Japanse zang die een prominente plaats inneemt. De muziek heeft duidelijk een eigen stijl. Als er dan toch iets genoemd moet worden waarmee de band op dit album vergeleken kan worden is een spacy Pink Floyd of Hawkwind dichtbij, misschien met wat elementen van The Nice.
Na een instrumentaal begin in de vorm van de 'Soundtrack 1984', dat fraaie Moogs bevat, komen er drie nummers waarin de zang een vooraanstaande rol inneemt. De muziek is sfeervol en afwisselend, hoewel de zang misschien wat wennen is. Dit met name in de ballad 'Soft Focus', waar het geheel melancholisch wordt. Er staan trouwens drie leden aangegeven als zanger in het boekje en wie de hoofdvocalen doet heb ik helaas nog niet kunnen achterhalen. 'Fantastic Mirror' rockt wat meer, evenals het instrumentale 'Poltergeist', waarin de gitaar meer prominent aanwezig is. Hoogtepunt van het album is ongetwijfeld het twintig minuten lange 'An Old Castle of Transylvania', dat verdeeld is in vier passages. Dit is een typische begin jaren zeventig epic vol met interessante ideeën. Denk aan geweldige, freakerige orgelpartijen, Mellotron-explosies, sfeervolle geluidseffecten, spacey gitaarpassages en bombastische momenten. Ook de ritmesectie is belangrijker, de zang is minder aanwezig en heeft meer een ondersteunende rol. Het nummer ademt een sfeer zoals bijvoorbeeld het middenstuk van 'Echoes' van Pink Floyd dat heeft.
Dit album, dat ik vaak tegenkom onder de naam 'An Old Castle of Transylvania', heeft in werkelijkheid geen naam en heet gewoon 'Cosmos Factory'. Het is wel een hoogtepunt binnen de Japanse progressieve rock. De absolute topwaardering krijgt met name het lange nummer van het album. De rest is geen absolute top maar gewoon goed en dit werk kan dan ook aangeraden worden aan alle liefhebbers van dit soort muziek. Vooral de 'vintage' toetsen zijn een genot om naar te luisteren.

OProg (3-2008)

Bezetting:
Tsutomu Izumi - keyboards, Mellotron, synthesizers, vocals
Hirashi Mizutani - guitars, vocals
Kazuo Okamoto - drums, percussion
Toshikazu Taki - bass, vocals
Met:
Misao - violin (5)

Discografie:
Cosmos Factory (1973)
A Journey with the Cosmos Factory (1975)
Black Hole (1976)
Metal Reflection (1977)

More C

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved