Cosmics

Cosmics - The Cosmic Year
Label:
Lion Music
Site:
danieleliverani
Jaar:
2008
Duur:
51:13
Recensent:
OProg
Waardering:

Mocht ik het debuut van Cosmics hebben ontvangen als cdr zonder label dan zou misschien het volgende mogelijk zijn geweest. Ik zou de cd zonder veel aandacht eraan te schenken in de speler hebben gestopt, had eventueel daarna koffie ingeschonken en was doorgegaan met de lopende zaken. Vrij snel zou dan de gedachte op zijn gekomen: ‘Kijk eens, een nieuwe van Planet X’. Wat mij in deze mening sterkt is de aanwezigheid van drummer Virgil Donati, die met zijn nog steeds aparte manier van drummen duidelijk vanaf het begin aanwezig is. Als je wat te zeuren wil hebben is het album dan ook eenvoudig weg te zetten als een overbodige kloon, meer van hetzelfde en weet ik het wat nog meer. Maar dat zou ook zonde zijn, want kwalitatief is het allemaal prima in orde.
Cosmics is de band van multi-instrumentalist Daniele Liverani. Ik dacht dat hij relatief nieuw was in de muziekwereld, maar niets is minder waar. Hij heeft de afgelopen jaren al een flinke hoeveelheid albums gemaakt die mij verder onbekend zijn. Netwerken gaat de beste man blijkbaar goed af, gelet op de namen die meedoen op zijn uit drie delen bestaande rock-opera ‘Genius’. Onder andere Lana Lane, Daniel Gildenlow, Steve Walsh en John Wetton zijn daar van de partij.
Deze keer is hij dus een band begonnen met Virgil Donati van Planet X. Deze heeft bassist Rufus Philpot meegenomen, die inmiddels ook vast deel uitmaakt van de band van Donati. Op deze manier is met dit soort muziek de vergelijking snel gemaakt. Het viertal wordt gecompleteerd door gitarist Tommy Ermolli, die al eerder met Liverani heeft samengewerkt en pas twintig jaar oud is.
Het resultaat van de samenwerking is een geheel instrumentaal album geworden waarin op een fraaie manier complexe muziek lekker luisterbaar is gemaakt. Nadeel is dat er, hoewel dat ook een bewijs van de constant hoge kwaliteit genoemd kan worden, weinig uitschieters op het album te vinden zijn. Het is muziek die liefhebbers van Planet X, Platypus, The Jelly Jam en Niacin zeker aan zal spreken. Een miskoop zal het voor niemand zijn, een absoluut hoogtepunt ook niet. Daarvoor is het gebodene toch te weinig origineel
.

OProg (5-2008)

Bezetting:
Daniele Liverani - keyboards
Tommy Ermolli - guitars
Rufus Philpot - bass
Virgil Donati - drums

Discografie:
The Cosmic Year (2008)

More C

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved