Barry Cleveland

Barry Cleveland - Hologramatron
Label:
MoonJune
Site:
barrycleveland
Jaar:
2010
Duur:
64:50
Recensent: JProg
Waardering:

Albums door Moonjune uitgegeven vragen bijna zonder uitzondering een gedegen onderzoek. Wie is nu Barry Cleveland weer? Meestal blijkt het om artiesten te gaan die al heel lang aan de weg timmeren en die met talloze namen gespeeld hebben in uiteenlopende muziekstijlen.
Bij Barry Cleveland’s ‘Hologramatron’ is dat niet anders. Hij is een gitarist die het experiment niet schuwt en die daarbij diverse muzikale paden bewandelt. Hij laat zich vergezellen door een groot aantal gasten uit de wereld van de avantgarde rock die ieder voor zich een plek in dit veelkleurige spectrum opeisen. Vaak mondt dit uit in een aaneenschakeling van technisch vernuft waarbij goede songs nauwelijks te onderscheiden zijn. Maar de opener ‘Lake of Fire’ knalt er direct uit. Dampende jazzrock waarbij zangeres Amy X Neuburg een stevige tekst neerzet. ‘Hologramatron’ start dus boeiend ondanks dat er al snel duidelijk gas terug genomen wordt. Opvallend is de zangbijdrage van Harry Manx, iemand waarvan bekend is dat hij Oosterse en Westerse invloeden kan samensmelten. Maar atmosferisch blijft het ook weer niet. Het album is een bonte mengeling van stijlen, van wereldmuziek tot rock, waarin lustig gemusiceerd wordt. Enerzijds meanderende opeengestapelde klankbeelden, anderzijds psychedelisch opgezette nummers, maar het rockelement wordt niet vergeten.
Alle nummers zijn van Barry Cleveland behalve een tweetal covers zoals het protestlied ‘What Have They Done to the Rain’ en Joe Meek’s ‘Telstar’. Vooral dat laatste is een regelrechte miskleun die de waardering voor dit album fors omlaag trekt. Ondanks dat is ‘Hologramatron’ een boeiend avontuur, door uiterst getalenteerde muzikanten in elkaar gesmeed. Het biedt een weliswaar vreemde maar interessante luisterervaring waarop Barry Cleveland en zijn gasten uitersten niet uit de weg gaan.

JProg (06-2010)

Bezetting:
Barry Cleveland - electric & acoustic guitar, electric & acoustic 12-string guitar, moog guitar, guitarviol, sampled percussion, sampled mellotron, voice, bass
Robert Powell - pedal-steel guitar lap, steel guitar
Michael Manring - bass
Celso Alberti - drums, percussion
Amy X Neuburg - vocals

Gasten:
Harry Manx - vocals
Deborah Holland - vocals
Artist General - voice
Erdem Helvacioglu - acoustic-electric guitar, electronics
Rick Walker - chain-link drums, teapot, congas, dumbec
Gino Robair - dumbec, kendang

Discografie:
Mythos (1986)
Voluntary Dreaming (1990)
Memory & Imagination (2003)
Volcano (2004)
Hologramatron (2010)

More C

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved