COG

COG - Sharing Space
Label:
Superball Music
Site:
cog
Jaar:
2008
Duur:
72:06
Recensent: JProg
Waardering:

COG is een “Alternative Heavy Rock Band” uit Australië. Hun in dat land succesvolle debuutalbum, ‘The New Normal’, is uit 2005 en men heeft dus de tijd genomen voor de opvolger. Men wilde, ja het wordt weleens eentonig, nieuwe muzikale grenzen ontdekken.
Evenals op het eerste album is de productie toevertrouwd aan de van Tool bekende Sylvia Massy. Daarnaast is de nieuwe cd, getiteld ‘Sharing Space’, op het Superball Music label uitgebracht. Dit Duitse, in 2007 opgerichte label, specialiseert zich in jonge bands die muzikale innovatie koppelen aan commerciële ambities. Oceansize en Pure Reason Revolution hebben er eveneens onderdak gevonden.
COG is een driemansband bestaande uit zanger en gitarist Flynn Gower, bassist Luke Gower en drummer Lucius Borich. Daardoor ontstaat wel een enigszins voorspelbaar geluid, compacte uptempo songs gedragen door opvallende baslijnen, creatieve drums en inventief gitaarspel. Flynn Gower kan daarnaast goed en afwisselend zingen en heeft een stem die aan weinigen refereert of het zou de zanger van Twin Age - die groep kent waarschijnlijk niemand - moeten zijn.
Het eerste en het laatste nummer van de dertien nummers klokken om en nabij tien minuten en bieden voldoende ruimte voor creativiteit op een progressieve wijze, de rest heeft een commerciëler formaat van rond de vijf minuten. Opmerkelijke songs zijn het resultaat zoals ‘The Movies Over’ met een oproep zich niet langer als mens aan machines te onderwerpen en zich ervan te bevrijden. Het redelijke hitgevoelig ‘What If’ is als single uitgebracht met de titelsong als b-side en heeft - ‘Sharing Space is geen concept album – zoals de meeste nummers een boodschap tot nadenken. ‘Bird of Feather’ is de tweede single en heeft een aangrijpende songlijn die trouwens de meest nummers kenmerken. ‘Swamp’ valt op doordat het een rustiger vaarwater zoekt met een ruimtelijke instrumentale opzet met zelfs plaats voor een viool. Keyboards zijn er wel degelijk, zoals op het spannend opgebouwde ‘How Long’, hoewel me niet duidelijk is wie dat nu spelen. Het meest interessante deel zonder de andere nummers te kort te doen vind ik op het tweede deel van album vertegenwoordigd. Zoals ’The Town of Lincoln’, met een knappe structuur en ‘Bitter Pills’, waarop de krachtige opzet plaats maakt voor een bijna spacy aanpak.
Of COG in Europa net zo populair wordt als in het thuisland Australië valt nog te bezien. In eerste instantie vond ik het album niet buitengewoon onderscheidend van groepen met een soortgelijke bezetting en muziekstijl, maar na een aantal draaibeurten is mij duidelijk geworden dat COG niet zomaar een drietal is. Men weet de lat hoog te leggen zonder de toegankelijkheid uit het oog te verliezen, waarbij inventiviteit verweven in een gedegen songstructuur de band bijzonder maakt.

JProg (08-2008)

Bezetting:
Flynn Gower - zang, gitaar
Luke Gower - bas
Lucius Borich - drums

Discografie:
The New Normal (2005)
Sharing Space (2008)

More C

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved