The Butterfly Effect

The Butterfly Effect - Final Conversation of Kings
Label:
Site:
thebutterflyeffect
Jaar:
2009
Duur:
42:25
Recensent: OProg
Waardering:

The Butterfly Effect iswederom een band die goed past op het label Superball Music. De groep is niet helemaal nieuw. ‘Final Conversation of Kings’ is alweer de derde langspeler van deze uit Brisbane, Australië afkomstige formatie. De band doet het in het thuisland overigens goed. Het vorige album haalde daar een tweede plaats in de albumverkopen en ook de nieuwe schijf deed het daar prima. Ondanks dat de cd pas onlangs internationaal is verschenen kwam hij in het huisland al in september 2008 uit.
De groep, bestaande uit Clint Boge (zang), Ben Hall (drum), Glenn Esmond (bas) en Kurt "Puddles" Goedhart (guitar) is al vanaf 1999 actief. Ik moet eerlijk bekennen verder niets van de groep te kennen en daarom kan ik dan ook niet zeggen of er op het muzikale vlak veel veranderingen zijn geweest. Wat wel zeker is dat ‘Final Conversation of Kings’ zeker geen tegenvaller vormt. Het is echter een cd die een paar keer in de speler plaats moet nemen om te blijven hangen. Ondanks dat de heren goed in het gehoor liggende nummers weten te schrijven komen ze niet direct in het geheugen terecht. Uiteraard de vraag wat voor een muziek de groep nu eigenlijk maakt? Het eindresultaat is het beste te beschrijven als Radiohead en Tool die samen in de mixer hebben gezeten. Her en der hoor ik dan ook nog stukjes Portishead. Zoals bijvoorbeeld aan het beging van het vierde nummer, ‘The Way’. Dit gaat geleidelijk over in een Tool-achtige passage, waar ik bij moet aantekenen dat dit voornamelijk door het gitaarwerk komt.
The Butterfly Effect mag dan wel geen standaard progressieve rock maken, wel is het muziek die aanbevolen is voor liefhebbers van de wat modernere bands in dit genre. Fans van Oceansize en van de al genoemde groepen doen er goed aan om dit album eens te beluisteren. The Butterfly Effect verkoopt in ieder geval niet voor niets zo goed in Australië.

OProg (07-2009)

Bezetting:
Clint Boge - vocals
Ben Hall - drums
Glenn Esmond - bass guitar
Kurt Goedhart - guitar
Tyrone Noonan - backing vocals, analogue synths, electric and acoustic pianos
Will Eager - vibraphone
Bob Shultz - trumpet

Discografie:
The Butterfly Effect EP (2001)
Begins Here (2003)
Imago (2006)
Final Conversation of Kings (2008/09)

More B

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved