Burness, Tim

Burness, Tim
Label:
Expanding Consciousness
Site:
timburness.com
Jaar:
2007
Duur:
49:01
Recensent: OProg
Waardering:

Burnessence was een neoprog formatie die behoorlijk actief was in het midden van de jaren tachtig. Met Tim Burness als frontman - wat ook de naam van de groep verklaarde - speelden de mannen in het voorprogramma van Solstice, IQ en Pallas. Ook kwam het in deze periode tot twee langspelers die bij mijn weten nooit op cd zijn uitgebracht. Nadat eind jaren tachtig Burnessence werd opgedoekt trok Tim Burness zich bepaald niet uit de muziek terug. Integendeel, hij bleef volop actief met het maken en ontdekken van nieuwe dingen. Dit resulteerde ook in uitstapjes die niets met prog te maken hebben. Zo was hij was onder andere actief met de elektronische muziek. Toch bleef blijkbaar de neiging naar prog bestaan en op het in 2004 verschenen 'Finding New Ways to Love' waren sporen van ondermeer het vroege Porcupine Tree te vinden.
Met 'Vision On' gaat Burness nog verder terug naar zijn basis. Meer dan op eerder materiaal heeft dit werk haar wortels duidelijk in de progressieve rock uit de jaren tachtig. Gesteund door drie gastmuzikanten heeft Burness een degelijke plaat gemaakt. Zo horen we toetsenist Monty OxyMoron. Net als Tim is hij liefhebber van de oer-spacerock formatie Gong en sommigen zullen hem misschien wel kennen van bands als Punk Floyd en The Damned. Daarnaast is er bassist Keith Hastings en Fudge Smith, die vele jaren de drummer van Pendragon was.
'Vision On' is blijkbaar een aardig zware bevalling geweest. Ondanks de naar eigen zeggen onzekere financiële situatie is Burness in april 2005 begonnen met de eerste opnamesessies voor de cd. Het was dan ook op de valreep van 2007 dat hij eindelijk naar volle tevredenheid klaar was met opnemen. Zoals ik al schreef is het een album dat teruggrijpt naar zijn eigen muzikale verleden. Ik kan daar zelfs nog wel een schepje bovenop doen. Bij het luisteren van 'Vision On' heb ik met regelmaat het idee dat het geheel opgenomen is ergens in het midden van de jaren tachtig. De muziek ademt dezelfde sfeer als een aantal werken uit deze periode. Ik noem dan 'Fact & Fiction' van Twelfth Night, werk van bijvoorbeeld Castanarc of een groep als Multi-Story. Nu is het vrij eenvoudig een dergelijk werkstuk neer te sabelen als te weinig origineel en vernieuwend, maar in dit geval is het naar mijn mening niet helemaal terecht. De conclusie is dan ook dat men op dit album met passie musiceert en het een sfeervol en integer album is geworden.

OProg (2-2008)

Bezetting:
Keith Hastings - bass
Fudge Smith - drums
Monty Oxy Moron - keyboards
Julian Franks Hammer - tabla, percussion
Chris Cordrey - dulcimer
Tim Herman - mandola |
Martin Franklin - radio samples, programming
Julian Tardo - bass, programming
Tim Burness - vocals, electric and acoustig guitars, e-bow, sampled loops, keyboards, rythm programming

Discografie:
Infinite Ocean (1997)
Finding New Ways To Love (2004)
As Far As I Can See (2004)

More B

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved