Charles Brown

Charles Brown - Journey in a New Land
Label:
fossilrecords
Site:
-
Jaar:
2007
Duur:
52:16
Recensent: JProg
Waardering:

De Amerikaan Charles Brown, afkomstig uit Denver, is bepaald geen nieuwkomer in de progressieve scene. Al meer dan dertig jaar is hij, naast muziekleraar en componist, actief in verschillende bands in Colorado en het westen van de Verenigde Staten. Hij is ook betrokken bij ‘The Colorado Art Rock Society’, een club die zich tot doel heeft gesteld progressieve muziek in de regio Denver te promoten. Hij is belicht in het gitaarmagazine ‘20th Century Guitar’ en zijn muzikale prestaties zijn in vele media onder de aandacht gebracht. Ik moet bekennen dat het allemaal aan mij voorbij gegaan is, dus zijn nieuwe cd ‘Journey in a New Land’ biedt een uitstekende kans met zijn muziek kennis te maken.
Charles Brown is een gitarist beïnvloed door o.a. Deep Purple, Pat Metheny, Alex Lifeson, Marillion en Dream Theater. De introductie van Brown en vooral de albumtitel gaf mij aanvankelijk het idee met muziek in de stijl van Anthony Phillips, Gandalf en Mike Oldfield te maken te hebben. Maar de eerste tonen zetten de luisteraar direct op een ander been. Met een volledige band wordt stevig van leer getrokken. Vijf songs bevat de cd, waarbij er drie rond het kwartier klokken, naast twee drieminuten nummers.
Charles Brown heeft zich voor dit album laten inspireren door de geschiedenis van de exploratie van de Rocky Mountains en vooral door verhalen over de expedities van Lewis en Clark, de eerste blanke Amerikanen die in 1806 de westkust van het Amerikaanse continent bereikten. Ik heb regelmatig moeite een dergelijke onderliggende gedachte bij de muziek terug te horen, vooral als het ver van mijn bed is. 'Journey in a New Land’ is de eerste van de drie lange nummers en Charles Brown blijkt een heftige gitarist die ook de gitaarsynthesizer graag ter hand neemt. Heavy rock met veel progressieve elementen en op zijn tijd een akoestisch rustpunt of een klassiek intermezzo, maar meestal blijft de vaart er in. De composities zijn heel gevarieerd, Ook het iets ingetogener ‘Into the Unknown’ en het spacemetal-achtige ‘The Great Explorer’ blijven, ondanks de respectabele lengtes, boeien. Het vakmanschap druipt er van af, waarbij de overige bandleden uitstekend weten hoe zij Brown moeten begeleiden. Mooie sfeermuziek is het resultaat en ik kan me voorstellen hoe het in de Rocky Mountains is. De twee korte afsluiters, ‘The Forbidden Frontier’ en ‘Morning Light’, belichten het kunnen van Charles Brown op en andere wijze. Hij kan het ook beknopt houden.
‘Journey in a New Land’ is muziek in een stijl waar er veel van bestaat. Maar dit is bepaald geen eenheidsworst. De inspiratiebronnen en de grote namen waardoor Charles Brown zich beïnvloed weet zijn hoorbaar aanwezig, maar op een heel eigen wijze in een fraai album verwerkt.

JProg (03-2008)

Bezetting:
Charles Brown - gitaar, gitaarsynthesizer
Rick Milo - drums
Matt Bassano - keyboards
Steve Espinosa - piano, bas, viool op ‘Morning Light’
Mr X - drums en percussie

Discografie:
Mystics (2000)
Thru the Flames (2003)
Cry of the Northern Wind (2005)
Atmospheric Journey (2006)
Journey in a New Land (2007)


Charles Brown - Storm Rising
Label:
fossilrecords Bandsite: -
Jaar:
2011 Duur: 49:07
Recensent: JProg Datum 07-2011
Waardering:

Na ruim drie jaar geleden met de muziek van gitarist Charles Brown kennis te hebben gemaakt heeft hij anno 2011 ‘Storm Rising’ uitgebracht. Nu zal hij in die tussentijd niet stil hebben gezeten gezien zijn talloze andere bezigheden binnen de Amerikaanse muziekwereld. Op dit solo vervolg heeft hij zijn vertrouwde band van het vorige album om zich heen. De eerste draaibeurt leert dat ook de muziek geen drastische wijzigingen heeft ondergaan. Dat wil niet zeggen dat er meer van hetzelfde geboden wordt.
Gebleven zijn de voorliefde voor lange nummers en de stevige opzet met op de goede momenten het gas terug. Het vakmanschap van Charles en zijn maatjes vergaat daarbij niet en ‘Storm Rising’ is dan ook een smakelijke muzikale hap geworden. Doordat het contrastrijk is met voldoende ruimte voor experiment waardoor het interessant blijft. Het bijna dertien minuten ‘Ocean of Storms’ is bijvoorbeeld van een heel andere kaliber dan het ingetogen ‘Avalanche Warning’.
Opnieuw heeft Charles Brown in een muzieksegment waar veel soortgelijks gemaakt wordt een prima cd afgeleverd. De zeven songs op het in fraai artwork gestoken album vormen samen een goede balans tussen song- en techniekgerichtheid en bezorgen de luisteraar aangename muziek vol zoekende impressies. Aanbevolen.

More B

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved