Blackmore's Night

Blackmore's Night - Secret Voyage
Label:
Site:
blackmoresnight
Jaar:
2008
Duur:
50:44
Recensent: JProg
Waardering:

Zangeres/songwriter Candice Night en gitarist Ritchie Blackmore vormen met hun “Band of Minstrels” Blackmore’s Night. Het woordspelletje had ik aanvankelijk niet in de gaten, we hebben hier dus niet te maken met een liveoptreden van Deep Purple’s - en later Rainbow - meestergitarist.
Blackmore wilde ooit rockmuziek gaan maken vermengd met middeleeuwse muziek. Een mixture van moderne klanken in een renaissance atmosfeer door het gebruik van instrumenten uit die tijd. Het resultaat, om maar direct de conclusie te melden, is een zeer middelmatig gebeuren. Ik heb zelden zo’n volledig misplaatst album onder de noemer progressieve muziek onder handen gehad. Dit ‘Secret Voyage’ is al het zoveelste van Blackmore’s Night in een lange rij, een stijlbreuk is het zeker niet. Candice Night schrijft de niet al te ingewikkelde, regelmatig op traditionals geënte nummers en heeft een prima stem die aangenaam en wendbaar is. Maar het gebrek aan complexiteit is niet grootste gemis, de nummers zijn merendeels zouteloze wijsjes zonder enig opvallend vuurwerk. Dat alles in een kasteelsfeertje. Op zijn tijd is zoiets best aardig en Ritchie Blackmore kan wel spelen natuurlijk, maar in deze context is het een tam gebeuren geworden. Een dieptepunt is nummer vier, ‘Toast to Tomorrow’, dat naast het al gemelde euvel ook nog een vreselijk refrein heeft. Ondanks de aardige momenten viel het mij niet mee om door deze cd heen te komen, waarbij de grootste anticlimax bereikt wordt met de cover van het Elvis nummer ‘Can’t Help Falling in Love’. Dat is echt verschrikkelijk.
Waarom schrijven we hierover op een progressieve site? Bewezen vakmanschap in het verleden is geen garantie voor iets moois op latere leeftijd. Dat blijkt eens te meer. En dat Jethro Tull’s Ian Anderson op eerder werk meespeelde ook al niet.
Nog wat actuele informatie rond dit gebeuren. Ritchie Blackmore ontmoette Candice Night in 1989 op een voetbalveld en in oktober 2008, negentien jaar later, zal het sprookjeshuwelijk in renaissance sfeer plaatsvinden. Dan kunnen ze hun eigen muziek erbij draaien, dat past er goed bij. En live schijnt het allemaal een hele belevenis te zijn met prinsessen, ridders en minstreels.

JProg (06-2008)

Bezetting:
Ritchie Blackmore - guitars, mandolin, domra
Candice Night - vocals, horn, flute
Bard David of Larchmont - keyboards
Squire Malcolm of Lumley (Malcolm Dick) - drums
Gypsy Rose - violin
Earl Grey of Chemey - bass, mandolin and guitar

Discografie:
Shadow of the Moon (1997)
Under a Violet Moon (1999)
Fires at Midnight (2001)
Ghost of a Rose (2003)
Past Times with Good Company (2003)
Beyond The Sunset - The Romantic Collection (2004)
Castle and Dreams Live - dvd (2005)
The Village Lanterne (2006)
Winter Carols (2006)
Paris Moon (2007)
Secret Voyage (2008)

More B

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved