Jeff Aug

Jeff Aug - Living Room Sessions
Label:
Brainstorm Music
Site:
jeffaug
Jaar:
2009
Duur:
29:32 (runtime 46:04)
Recensent: JProg
Waardering:

De Amerikaanse gitarist Jeff Aug heeft op een bijzondere wijze publiciteit voor zijn nieuwe cd ‘Living Room Sessions’ gevonden. Hij gaat binnen vierentwintig uur in zes verschillende landen een concert geven en hoopt daarmee tevens in het 'Guinness Book of Records' te komen. Dit alles vindt niet ver van huis plaats, in Oostenrijk, Liechtenstein, Zwitserland, Duitsland, België en Nederland.
De naam Jeff Aug was mij onbekend dus er was huiswerk te doen. ‘Living Room Sessions’ blijkt al het vierde album te zijn van deze in Washington D.C. geboren gitarist. Hij treedt ook in bandverband op zoals bij Sorry About Your Daughter en het akoestische duo Brandon. Dat zegt mij allemaal niets, maar zijn wereldwijde optredens - meer dan duizend - met een keur van artiesten bevatten bekendere namen. Ice-T and Bodycount, Terrence Trent D´Arby, Lenny Kravitz, The Queers, Goldfinger, Jimmie´s Chicken Shack, Freaky Fukin Weirdoz, Dog Eat Dog, House of Pain, Godhead, Jawbox, Rush, Queensryche, Albert Lee, en the Scorpions. Ook daar gaat niet overal een lampje branden, maar een kleine jongen is het kennelijk niet. Hij heeft met percussionist Niko Lai een aantal cd’s gemaakt onder de naam Floating Stone. Dit duo werd opgemerkt door de Engelse zangeres Anne Clark. Deze vormde met toevoeging van een pianist en cellist een akoestische band die zeer succesvolle optredens heeft gegeven in diverse Europese landen waaronder Nederland. Zijn geplande wereldtour met The Allan Holdsworth Band (De Boerderij in Zoetermeer op 17 maart) en The Soft Machine voor dit jaar zijn ook opmerkelijk. Dus stilzitten is er voor Jeff Aug niet veel bij.
Van het album zijn de tracks in één keer in de studio opgenomen, dus zonder “Multitracking”, “Overdubbs” of meer van zulk soort handelingen. Naturel dus. Zijn muziek kan gekenschetst worden als snelle akoestische, countryachtige nummers waarbij hij via de klankkast van zijn zessnaar de aanvullende percussie verzorgt. Jeff Aug is een bedreven gitarist die er de vaart flink inhoudt. Vijftien relatief korte songs sieren dit ‘Living Room Sessions’. Van de twee openingsnummers, ‘Boots on Fire’ en ‘One Twenty’, staan tevens op deze schijf muziekvideo’s voor op de pc. Variatie en vakmanschap is troef waarbij fraaie staaltjes in allerlei stemmingen langskomen. Goed beschouwd zijn de songs regelmatig korte sfeermomenten zoals ‘Intermezzo I, II en III’ en ‘Highlife’. Er zijn een aantal tracks die een verdere uitwerking zouden hebben moeten ondergaan waardoor het nu af en toe wat fragmentarisch overkomt. ‘Lightness’, ‘Musicbox Ballerina’ en ‘Whenever it Comes’ bijvoorbeeld hebben dat wel en klinken meteen volgroeider. De onvervalste countrysong ‘Hoedown on the Chicken Farm’ geeft een grappig accent aan het geheel. ‘September’ en ‘Whenever it Comes’ bevallen mij ook prima door de fraaie gitaarlijnen en laten horen dat Jeff Aug niet alleen kan boeien door hoog tempo. Oppassen is het met het afsluitende ‘Sunday Morning’ dat minder dan twee minuten duurt terwijl de cd-speler er ruim achttien aangeeft. Het album is daardoor effectief nog geen dertig minuten en dat had wel wat langer gekund.
De zesde show van zijn vierentwintig uur stunt in de zes verschillende landen is in het poppodium Nieuwe Nor in Heerlen op zaterdagmiddag 14 maart a.s. en dat lijkt mij geen slechte keuze.

JProg (02-2009)

Bezetting:
Jeff Aug - gitaar

Discografie:
The Last Enlightening Moment Before Sleep Prevails (1995)
In The Breezeway (1997)
Before Then After (1998)
Rocket (1999)*
Living Room Sessions (2009)

*Rocket is een maxi-single met remixes van 'Before Then After'.

Met Floating Stone:

Segue (2002, dubbel-live album)
Arco´s Third Eye (2006, dubbel studio album)

More A

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved