Anekdoten

Anekdoten - Waking The Dead, Live In Japan 2005
Label:
Arcangelo
Site:
Jaar:
2005
Duur:
78:55
Score:
Door:
OProg (3-2006)

Om kort en krachtig te zijn: dit album is geniaal. Anekdoten is, na het toch iets tegenvallende 'Gravity', weer helemaal terug. Op dit album spelen ze meteen twee absolute hoogtepunten binnen hun oeuvre, te weten 'Hole' en 'Sad Rain'. In het eerstgenoemde zit in het rustige middenstuk nu een geweldig analoog keyboardgeluid waardoor het nummer nog beter is geworden. Ook staat en een nieuwe topper op, het instrumentale 'This Too Will Pass'. Zowel de uitvoeringen als de sfeer zijn geweldig en dit schijfje is 80 minuten puur genieten. Nu al een klassieker!


Anekdoten - A Time of Day
Label:
Virta
Site:
anekdoten
Jaar:
2007
Duur:
44:48
Recensent: OProg
Waardering:

Met het verschijnen van het met een fraaie hoes getooide vijfde studioalbum van Anekdoten is de band mijns inziens weer wat meer richting de eerste twee albums gegaan. Drie jaar schrijfwerk en vier maanden opnemen waren er nodig om 'A Time of Day' te verwezenlijken. 'Gravity' was alweer uit 2003 en niet onaardig, terwijl het livewerk 'Waking the Death' ronduit geweldig was. Heeft de band deze lijn voort gezet?
'A Time of Day' gaat verder waar 'From Within' ophield. Het klinkt allemaal weer wat vertrouwder en meer naar Anekdoten zoals op het laatste livealbum. Het probleem dat ik had met 'Gravity' zat hem in het ontbreken van de kracht die de muziek van Anekdoten altijd bezit. Het klonk allemaal een beetje loom en het album kon de aandacht moeilijk vasthouden. Al bij het openingsnummer 'Great Unknown' is duidelijk dat het er deze keer weer wat steviger aan toe gaat. Het krachtige drum- en gitaarwerk dat we nog kennen van 'Nucleus' zet meteen de toon. Dit aangevuld met mellotron en fluit maken het tot een sterke opener. Wat volgt is '30 Pieces', een nummer dat start als een jaren tachtig popnummertje, met name door de drums, dat vervolgens langzaam evolueert naar een dynamische instrumentale passage met geweldig fluitwerk. 'Price of the Ocean', een nummer met een jagende intrumentatie, sluit het album geweldig af.
Met 'A Time of Day' heeft de band een album afgeleverd dat Anekdoten terugplaatst aan de top van de progressieve rock. Het haalt dan wel net niet het niveau van 'From Within', naar mijn mening het beste studioalbum van de Zweden tot nu toe. De meningen zijn hier overigens over verdeeld aangezien ook een schare luisteraars liever naar de stevigere aanpak van Anekdoten luistert zoals op de eerste twee albums. Die hardere kant is zoals gezegd ook deels weer terug. In ieder geval zit de band weer op de goede weg met een sterk album.

OProg (09-2007)

Bezetting:

Nicklas Barker - vocals, guitar, Mellotron, keyboards
Anna Sofi Dahlberg - vocals, Mellotron, violin, synthesizers
Jan Erik Liljeström -vocals, bass guitar
Peter Nordins - drums, percussion
Guest musician:
Gunnar Bergsten - flute

Discografie:
Vemod (1993)
Nucleus (1995)
Live EP (1997)
Official Bootleg - Live In Japan (1998)
From Within (1999)
Gravity (2003)
Waking the Death (2005)
A Time of Day (2007)

More A

© 2003-2022 OJE Music OJE Web All Rights Reserved