Andromeda

Andromeda - The Immunity Zone
Label:
Silverwolf Productions
Site:
andromeda
Jaar:
2009
Duur:
66:29
Recensent: JProg
Waardering:

Andromeda is een Zweedse metalband die zich in de loop van haar ruim tienjarig bestaan richting prog-metal ontwikkeld heeft. Vooral het sluitstuk van het vorige album, ‘Chimera’, wees daar sterk op. Is men met de nieuwe cd, ‘The Immunity Zone’, op dit pad verder gegaan?
De groep heeft voor wat betreft de zangpositie in het verleden aanloopproblemen gehad. Het eerste album, ‘Extension of the Wish’ uit 2001, werd destijds opgenomen met een gastzanger, een zekere Lawrence Mackrory. Het was al afgemixed toen men een definitieve invulling voor die post vond met David Fremberg. Ondanks het toch verschijnen van de eerste versie heeft men de nummers een paar jaar later opnieuw door Fremberg laten inzingen. Dus zijn er twee uitgaven van ‘Extension of the Wish’.
Terug naar de nieuwe schijf ‘The Immunity Zone’. Negen nummers met één hele lange van ruim zeventien minuten op het eind, dus dat belooft wat. Met de opener ‘Recognizing Fate’ wordt een begin neergezet waarin de voortzetting van de lijn van ‘The Immunity Zone’ duidelijk is. Intelligente gevarieerde songs die meegegroeid zijn met de ontwikkeling van de band naar een hoog niveau. ‘Slaves of the Plethora Season’ is massiever maar heeft een pakkend refrein en is een goede opzet naar de semi-balad ‘Ghost on Retinas’. De keuze destijds voor zanger David Fremberg is een hele goede geweest. Hij is trefzeker en wendbaar en heeft de kracht om tegenvuur te bieden aan de massieve samenwerking van de gitaar en toetsen van Johan Reinholdz en Martin Hedin. ‘Censoring Truth’ is het begin van meer ruimtelijke nummers waarin solistische uitstapjes van Reinholdz en Hedin een prominentere plaats vinden. Donkere maar melodische songs volgen zoals ‘Worst Enemy’ en ‘My Star’. De oerdegelijke ritmesectie, met de van A.C.T. bekende drummer Thomas Lejon en bassist Fabian Gustavsson, houdt alles uitstekend op zijn plaats. Via het driftige ‘Another Step’ en het rustige, akoestisch opgebouwde, ‘Shadow of a Lucent Moon’ komen we bij de “Eyecatcher” van de cd, het lange epische ‘Veil of Illumination’. Ruim een kwartier onderhoudende progmetal met daarin lang toetsenwerk en vooral de lekker los gaande gitaar, alles met zoveel wendingen en technisch vernuft dat de melodielijn wel eens uit het oog verloren wordt. Maar duidelijk is dat we met Andromeda een topband erbij hebben.
Liefhebbers van Dream Theater, Symphony X en Pain of Salvation, om maar een paar aansprekende referenties te noemen, moeten, voor zover al niet gedaan, deze band zeker verkennen. Eerder werk was goed, maar dit ‘The Immunity Zone’ is hun beste album tot nu toe.

JProg (02-2009)

Discografie:
Extension of the Wish (2001)
II=I (2003)
Extension of the Wish (2004)
Chimera (2006)
The Immunity Zone (2009)

Bezetting:
David Fremberg - zang
Johan Reinholdz - gitaar
Martin Hedin - keyboards
Fabian Gustavsson - bas

Thomas Lejon - drums

More A

© 2003-2024 OJE Music OJE Web All Rights Reserved